Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει πλέον την αποδοχή του 60% της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ακρίβεια και εγκληματικότητα τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ προπορεύεται με πάνω από 18 μονάδες έναντι του τρίτου ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να παγιοποιείται στη δεύτερη θέση.

Αναλυτικά
Η πορεία της χώρας
Οδεύουμε προς τη λάθος κατεύθυνση, τονίζει το 60% των ερωτηθέντων, με το 34% να απαντά πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.


Τα σημαντικότερα προβλήματα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνία συνιστά η ακρίβεια, απαντά το 44%. Ακολουθεί η οικονομία με 23%, η ανεργία με 4%, η εγκληματικότητα με 3% και το πολιτικό σύστημα με 2%.

Υπέρ των αγροτών η κοινή γνώμη
Ως προς το θέμα της αλλληλεγγύης προς τους αγρότες, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά υποστήριξης των αιτημάτων των αγροτών, που φτάνουν το 82%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (62%) αντιμετωπίζουν θετικά και τις μορφές των κινητοποιήσεων.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ φτάνει τις 16,8 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,4%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,8%, Ελληνική Λύση με 6,3%, ΝΙΚΗ με 3,8%.


Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, όπως έδειξε η δημοσκόπηση για λογαριασμό του Mega, η ΝΔ προηγείται με 36,5% έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, που καταγράφεται στο 14,9%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13,3%, ΚΚΕ με 8,7%, Ελληνική Λύση με 8%, ΝΙΚΗ 4,9%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1% και Σπαρτιάτες 2%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι μακράν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 40%, έναντι 33% που απαντά «κανένας». Πολύ πίσω, με 5%, είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης.


Η πανελλαδική έρευνα της Metron καταγράφει επίσης «κέρδη και ζημίες» από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων στα κόμματα, αλλά και την άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ.


Αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Οι πολίτες έχουν αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση. Το ποσοστό αυτών που έχουν αρνητική γνώμη είναι 59%, ενώ το ποσοστό των θετικών γνώμων παραμένει χαμηλά στο 34%, ουσιαστικά τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της κυβέρνησης. Βεβαίως, ενδεικτική της αντιφατικότητας της συγκυρίας και της μεγάλης κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η ακόμη μεγαλύτερη απόρριψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν το 86% και τις θετικές να είναι μόλις 8%.


Αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας αρχίζει και αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί οι θετικές γνώμες να είναι περισσότερες από αυτές για την κυβέρνηση, φτάνοντας το 40%, αλλά παραμένουν αρκετά λιγότερες από τις αρνητικές γνώμες που είναι στο 54%. Την ίδα ώρα, αρνητικά αξιολογείται και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, με 77% αρνητικές γνώμες και μόλις 16% θετικές.


Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και στην αποτίμηση της δημοφιλίας όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός προηγείται γενικά, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι έχει εν τέλει αρνητικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών. Στη δεύτερη θέση ως προς τη δημοφιλία ανεβαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και τον ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών γνωμών στο 73%


Ενδιαφέρον έχει ότι όπως είναι αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ισχυρότερη απήχηση σε όσους δηλώνουν κεντροδεξιοί και σχετικά μικρότερη σε όσους δηλώνουν δεξιοί, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα στους κεντροαριστερούς, μια που στους αριστερούς κυριαρχεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει υψηλότερη δημοτικότητα στους κεντροαριστερούς και κεντρώους.

Ως προς τις επερχόμενες εκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η δημοσκόπηση αποτυπώνει προς το παρόν μειωμένο ενδιαφέρον. Οι απαντήσεις που αναφέρουν πολύ ή αρκετό ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές είναι προς το παρόν στο 54%, ενώ συγκριτικά τον Μάιο του 2019 ήταν 72%. Ως προς την ηλιακή κατανομή έχει ενδιαφέρον ότι είναι κυρίως οι σαραντάρηδες και πενηντάρηδες αυτοί με το μικρότερο συγκριτικά ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τη νεολαία και τους μεγαλύτερης ηλικίας.


Πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές


Ως προς την επιστολική ψήφο, η μεγάλη πλειοψηφία επιμένει στην αυτοπρόσωπη παρουσία, με πιο ενδιαφέρον στοιχείο ότι είναι κυρίως η νεολαία που εξετάζει περισσότερο να κάνει χρήση της επιστολικής ψήφου και λόγω μεγαλύτερης εξοικείωσης με τις εξ αποστάσεως διεργασίες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook