Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του τέως προέδσρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του στο συνέδριο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Οδηγηθήκαμε στην κρίση λόγω της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευση και του πελατειακού κράτους, είπε

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί  με την δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο συνέδριο της Καθημερινής: «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά». Όπως είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής.

«Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση και την χρεοκοπία εξαιτίας της αποτυχίας της μεταπολίτευσης. Οδηγηθήκαμε εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της Καθημερινής« Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

«Η αιτία της κρίσης έγκειται στο γεγονός ότι χτίστηκε ένα πελατειακό κράτος, πλαδαρό και αναποτελεσματικό. Η αιτία της κρίσης είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν το 90% της περιόδου της μεταπολίτευσης, τα 45 από τα 50 χρόνια, σε έναν ανταγωνισμό ενός ισχυρού δικομματισμού – και δεν αναφέρομαι στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου που ενδεχομένως δεν πρόλαβε να καταλάβει τι έγινε και του Κ. Καραμανλή. Ισοτίμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές και πολιτικές αρχές».

«Και η Αριστερά, παραγνώρισε και παραγνωρίσαμε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Και αφεθήκαμε και εμείς στο λανθάνων αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας », πρόσθεσε.

Στην Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες η διαχείρισή μας ήταν ατυχής
1. Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής.
2. Οι προθέσεις μας ήταν αντιθετές.
3. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
4. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν.
5. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου.
6. Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις.

Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ
Με αφορμή το δημοψήφισμα του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου η πιθανότητα να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ευρώ. Ήταν μία δραματική στιγμή και ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου ατελέσφορης λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει μία λύση προοπτικής γιατί δεν εμπιστεύονταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα».

«Όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέλαβε μία χώρα η οποία είχε απολύτως άδεια ταμεία, ούτε τις συντάξεις δεν ήμασταν σε θέση να πληρώσουμε και μία λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μία βιώσιμη προοπτική εξόδου, με την κοινωνία όρθια. Προσπαθήσαμε, με λάθη και παραλείψεις,να την φέρουμε εις πέρας μέχρι τέλους», πρόσθεσε.
«Η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση, η άλλη εκδοχή ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Αυτό δεν αποτέλεσε προσωπική, δική μου επιλογή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα χρόνια της μεταπολίτευσης , καθώς ο ίδιος γεννήθηκε τέσσερις μέρες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είπε:

Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια, θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981.
Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή.
Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή
Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook