Μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στην πρόθεση ψήφου που συγκεντρώνουν ίδιο ποσοστό,12% - Πώς αξιολογούν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα - Υψηλό το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, είναι μερικά από τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Pulse

Στο 17,5% καταγράφεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του δεύτερου κόμματος σε περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 27 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2024 σε δείγμα 1.106 ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση, την οποία παρουσίασε η Σία Κοσιώνη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, αναλύει το πώς αξιολογούν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα μετά το συνέδριο που διεξήχθη, τι γνώμη έχει το εκλογικό σώμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις φοιτητικές καταλήψεις εναντίον του νομοσχεδίου αλλά και τη στάση των ψηφοφόρων ενόψει Ευρωεκλογών όπως επίσης και σε περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές τι θα ψηφίζατε, το 29,5% θα ψήφιζε ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «κονταροχτυπιούνται» συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 12%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 7%, η Νίκη με 3%, ενώ Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν 2,5%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 13%.


Όσον αφορά τη μάχη για τη δεύτερη θέση, στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ΠΑΣΟΚ να μάχονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει συνεχώς έδαφος και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κερδίζει ελαφρώς.


Στην εκτίμηση ψήφου, με βάση κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ συγκεντρώνει 35,5% ενώ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δίνουν και πάλι μάχη συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 14%.Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 8,5%, το κόμμα της Νίκης με 4%, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά 3%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2,5%


Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά 34% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος ισοψηφούν με 6% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%.

Θα πάτε να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές;
Ένα εντυπωσιακό 69% απαντά «ναι», προφανώς ευχαριστημένο από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Επιπροσθέτως, ένα 17% απαντά «μάλλον ναι». Από την άλλη, «μάλλον όχι» δηλώνει το 5% και «σίγουρα όχι» το 2%.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ένα 32% να θεωρεί πως επιδέχεται κάποιες βελτιώσεις. Συνολικά, το 52% δηλώνει υπέρ με «αστερίσκους». Την ίδια ώρα, το 42% θεωρεί πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Καταλήψεις
Όσον αφορά τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, κι αν είναι ο σωστός ή όχι τρόπος αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου, το 34% σίγουρα διαφωνεί, ένα 19 «μάλλον , το 21% σίγουρα συμφωνεί και ένα 19% μάλλον συμφωνεί. Συνολικά δηλαδή 40% συμφωνεί και το 53% διαφωνεί

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριο

Την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει ενισχυμένος από το συνέδριό του, πιστεύει ο ένας στους δύο ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 45% δηλώνει ενισχυμένος, το 38% «τα ίδια», με ένα 10% να δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει αποδυναμωμένος.

Για το αν ενισχύθηκε ο Στ.Κασσελάκης μετά το συνέδριο
Για επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο κάνει λόγο το 58% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Ευρωεκλογές, αριθμός διπλάσιος του 26% που θεωρεί τη θέση του «στα ίδια». Επίσης, το 8% των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου θεωρεί πως ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται αποδυναμωμένος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το συνέδριο
Ένας ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη; Κι όμως, το 41% των ψηφοφόρων του κόμματος θεωρούν πως η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα τον κρατά «στα ίδια». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το 30% που θεωρεί τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμωμένο, την ώρα που το 19% τον βρίσκει ενισχυμένο.

Δείτε τη δημοσκόπηση από το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook