Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση στην Οδησσό, την ώρα της συνάντησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υψηλού συμβολισμού θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό και η συνάντηση του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας
Δεν είναι ίσως τυχαία η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας“.

Η πρώτη επαφή που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά την ξενάγησή του στο λιμάνι της Οδησσού, σημαδεύτηκε από πυραυλικό χτυπήματα κοντά στην ελληνική αποστολή. Ακούστηκαν σειρήνες και στη συνέχεια ένας πολύ δυνατός κρότος, λόγω έκρηξης βαλλιστικού πυραύλου.


Ο επόμενος σταθμός ήταν το Διοικητήριο της Οδησσού, όπου εκεί, έγινε η κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ζελένσκι επί 45 λεπτά σε πολύ καλό κλίμα. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες, έγινε παρουσίαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους επιτελείς της Ουκρανίας και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στον πρωθυπουργό και συζητήθηκε η κατάσταση όπως έχει δύο χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.


Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο «X» καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίτερα οι ρωσικές δυνάμεις στην Οδησσό.

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας». «Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε την ανάρτηση


Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό. Η επίθεση αυτή είναι ένα ακόμη σημάδι της δειλής πρακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και επισημαίνει ότι η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα κλονιστεί.

Δείτε την ανάρτηση

‘Eντονη καταδίκη για την ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκφράζει με ανάρτησή του στο «Χ», ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μνημόσυνης τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Β. Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την ελληνική αποστολή, ο Π. Τζεντιλόνι έγραψε τα εξής: «Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!»

Δείτε την ανάρτηση 

Το σχόλιο της Μόσχας

Το θέμα της επίθεσης στην Οδησσό σήμερα είναι πρώτο θέμα στα ρωσικά πρακτορεία, τα οποία μάλιστα μεταφέρουν μια ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «σήμερα στις 11:40 ώρα Μόσχας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγο στη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού της Οδησσού, όπου γίνονται προετοιμασίες για τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook