Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αναστασία Πελώνη δεν απέκλεισε νέα παράταση του lockdown εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι βελτιωμένα.

«Προφανώς αναζητούνται και έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορούμε να ανοίξουμε το Λιανεμπόριο», πρόσθεσε στη συνέχεια στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών .

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα παραλάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson η χώρα μας (σς εγκρίθηκε το Σάββατο στις ΗΠΑ) η κ. Πελώνη εμφανίστηκε αισιόδοξη.

«Αναμένεται η έγκρισή του στην Ευρώπη και ελπίζουμε σύντομα, ίσως και τον Απρίλιο», ανέφερε.

«Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης που φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. 24 δισεκατομμύρια το 2020 και 5,9 το πρώτο τρίμηνο του 2021», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στη διάρκεια  της καθιερωμένης ενημέρωσης.

«Ένα χρόνο από τότε (σ.σ. πρώτο κρούσμα στη χώρα μας) ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφει νέα έξαρση εξαιτίας του καιρού και των μεταλλάξεων. Την περασμένη εβδομάδα η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσμα κυμάνθηκαν στα 1500 ανά ημέρα και το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση ιδίως στην Αττική όπου ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ ανάλογα με τις ανάγκες», συμπλήρωσε.

«Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας», σημείωσε.

Εξήγησε πως η χώρα μας έχει πετύχει πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων εμβολίων, 0,36% σύμφωνα με την ίδια, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως.

Σε ερώτηση αν μπορεί να αποκλείσει νέα παράταση του Lockdown και αν η κυβέρνηση εξετάζει «έξυπνα» μέτρα σημείωσε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Όπως σας είπα τα στοιχεία αξιολογούνται. Η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα βήμα με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ και των κρουσμάτων το οποίο θα εξαρτηθεί και από την τήρηση των μέτρων τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε(…) Σε σχέση με την κριτική για τα μέτρα θα ήθελα να πως πως αν δεν τα είχαμε σε ισχύ θα είχαμε πολύ περισσότερους θανάτους και πολύ περισσότερα κρούσματα. Λειτουργεί η στρατηγική (σ.σ. του λοκντάουν) και προφανώς αναζητούνται και έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορούμε να ανοίξουμε το Λιανεμπόριο».

Ερωτηθείσα τι ποσοστό ανοσίας θα έχει χτιστεί μέχρι το Πάσχα: «Σε λίγες ημέρες, εντός της εβδομάδας, η χώρα θα σπάσει το φράγμα τους ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών. Ελπίζουμε ότι αυτό σταδιακά και όσο προχωρά ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες, του πολύ αυξημένου κινδύνου, θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας και από το Πάσχα και μετά θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση ως προς την άρση περιοριστικών μέτρων. Το πρώτο τείχος ανοσίας ελπίζουμε και προσβλέπουμε πως θα έχει χτιστεί τότε ανάλογα βέβαια και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο που αναμένεται να είναι πολύ αυξημένες».

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και αν μπορεί να επιτραπεί πριν το Πάσχα είπε: «Προφανώς αντιλαμβανόμαστε την κόπωση όλων. Όλοι θα ήθελαν να ταξιδέψουν και να πάνε στα πατρικά τους σπίτια όπως σας είπα αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα, όσο περισσότερη υπομονή κάνουμε και αυτό το δύσκολο μήνα. Είμαστε – θέλω να πιστεύω – στον τελευταίο δύσκολο μήνα».

Τι είπε για τον Κουφοντίνα

Αναφερόμενη στον Δημήτρη Κουφοντίνα η κ. Πελώνη σημείωσε: «Ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση. (…) Ο εκβιασμός του πολυισοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αφορά μια μικρή μειοψηφία με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ουδέποτε ο Δ.Κουφοντίνας προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Θα μπορούσε να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του».

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός έννομης τάξης. Η Πολιτεία δεν συναλλάσσεται με καταδίκους, δεν απεμπολεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησής τους και έχει πάντα τη δυνατότητα να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του», συμπλήρωσε.

«Οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν παγώσει»

Ερωτηθείσα για τις διερευνητικές η κ. Πελώνη είπε: «Οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν παγώσει. Όπως ξέρετε δεν είναι ένα σπριντ αυτού του τύπου οι συνομιλίες. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες στην Τουρκική πλευρά και αναμένει την απάντησή της. Προφανώς δηλώσεις και κινήσεις που είναι προκλητικές δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που απαιτείται».

Ερωτηθείσα για το ΚΥΤ του Έβρου σημείωσε: «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ, μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook