Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την τραγωδία των Τεμπών με τη συζήτηση να έχει ξεκινήσει μετά την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

Ξεκίνησε στην Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας την οποία κατέθεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά της κυβέρνησης, στην σκιά της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.

Το σύνολο των βουλευτών έχει ζητήσει να συμμετάσχει στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Δείτε εδώ το τελικό κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρείς τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο.
Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρα πολύ καλή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα.

«Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση.

Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση υποστήριξε ότι «η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου», κάνοντας λόγο για μοτίβο «συγκάλυψης και ατιμωρησίας» σε μία σειρά σκανδάλων. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταύτισε τον Νίκο Ανδρουλάκη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι Βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι[…] Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές».

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είπε πως “αποκαλύπτεται το πολιτικό σας ζητούμενο. Να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη από ένα τραγικό γεγονός”, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Η πρόταση δυσπιστίας είναι απόδειξη ότι για μια ακόμα φορά το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο. Την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε”.

«Ψέματα, χαλκεύσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτό συνοψίζει την πολιτική σας. Το ζήτημα των Τεμπών επειδή υπάρχει σωρευμένος ανθρώπινος πόνος θα έπρεπε να το προσεγγίζουμε με πολύ μεγάλο σεβασμό. Με σεβασμό χωρίς να δημιουργούμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης για να προσθέσει σε άλλο σημείο “Ερχόμαστε να συζητήσουμε γι’ αυτό το ζήτημα και τι ακούμε; Ακούμε να μας κατηγορείτε ότι κάναμε μπάζωμα για να μην αποκαλυφθεί η 57η σορός. Είναι δυνατόν να λέγονται αυτές οι απίθανες τερατολογίες;».

Απευθυνόμενος ειδικά στον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Παππά είπε “Είδα εισηγητή σε μια πρόταση δυσπιστίας που αφορά το Κράτος Δικαίου και ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της χειραγώγησης των ΜΜΕ, τον κ. Παππά… τον κ. Παππά! Από όλους επιλέξατε τον κ. Παππά. Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερή σας επιλογή και να συμπληρωθεί το σετ του κράτους δικαίου” ενώ εξαπολύοντας τα βέλη προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε “Εσείς είστε ο ορισμός της συκοφαντίας. Του συστηματικού ψεύδους. Της κατασπίλωσης. Σας έχει ανεχθεί αυτή η αίθουσα πάρα πολύ. Εσείς προστατεύεστε από τις διατάξεις του κοινοβουλίου για τις συκοφαντίες που λέτε”.

O υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης , νωρίτερα, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας, εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε « όταν σας λέμε λοιπόν ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα. Αλλιώς όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες φορές. Καλοδεχούμενη και δημιουργείται και μία ακόμη εντύπωση, επιτρέψτε μου να το πω και αυτό. Έχω δηλώσεις του του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”. Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μία κοκορομαχία που μάλιστα όπως λέει ο πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε «αυτό που κάνει ο κ. Ανδρουλάκης είναι στήριξη και επικοινωνιακό κόλπο. Όσο για τους ολιγάρχες ένα πράμα έχουμε να τους πούμε. Μάλλον στη μοιρασιά τα χάλασαν με τη Νέα Δημοκρατία».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση δυσπιστίας. Εμείς θα την υιοθετήσουμε. Θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση.
Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

«Φυσικά και θα την υπογράψουμε την πρόταση μομφής, εφόσον υπήρξε τέτοια πρόσκληση. Άλλωστε εγώ προσωπικά έχω προσκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις 7 Μαρτίου να καταθέσουμε πρόταση μομφής ήδη στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σωκράτης Φάμελλος: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να έλθει στην Βουλή και να απολογηθεί»
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνυποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος, Σωκράτης Φάμελλος μετά την επίσημη υποβολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «ανταποκρινόμενη», όπως ανέφερε, «στην ακραία παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Παράλληλα», είπε ο κ. Φάμελλος, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλλει δημόσια το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να έλθει στην βουλή και να απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Καράγιαννη που γνώριζαν τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Οφείλει να απολογηθεί επίσης για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος με ευθύνη του υφυπουργού κ. Τριαντοπούλου, αλλά και για την μονταζιέρα με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

Γενικεύοντας ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί για την διάθεση προσωπικών δεδομένων των πολιτών με ευθύνη του τότε γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, αλλά και για τις υποκλοπές. Σημείωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση υποχρεούται να κρίνει και να ελέγχει την κυβέρνηση.
Τέλος, ανέφερε ότι εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης της κοινωνίας είναι η γνώση της συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών.

Την Τετάρτη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναχωρεί την Τετάρτη το απόγευμα, για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών – ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Κάρογιαν, τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, καθώς και τον Ιωάννη Παπαμελετίου, πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο.
Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή 31 Μάρτη στις 11.00, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ, στη Λευκωσία.

Λόγω της – εδώ και καιρό – προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει στη Βουλή για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση της ΝΔ, την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Μιλένα Αποστολάκη: «Κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση παραβίαση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση»
Η Μιλένα Αποστολάκη, ήταν η πρώτη βουλευτής, που ανέβηκε στο βήμα, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη-τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μη δεχθεί την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, την άσκηση δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, τα όσα δήλωσε η ευρωπαία εισαγγελέας και μια σειρά άλλων γεγονότων-με κεντρικό άξονα των όσων παρέθεσε, την “οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών” και την “οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους”, εκ μέρους της κυβέρνησης.

“Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα “γιατί” και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών”, υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, η στόχευση ήταν μια και σαφής, ήταν “η οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως το αποκλειστικό αίτιο για το έγκλημα των Τεμπών” και “η αποδόμηση της προφανούς αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία στα Τέμπη”.

“Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου”, είπε η Μιλένα Αποστολάκη, που επισήμανε ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη, από τον ΟΣΕ, και “κατόπιν κοπτοραπτικής, τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα, ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το προαποφασισμένο αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.

Νίκος Παππάς: Είχε πρόσβαση στα ηχητικά για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός;

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή” τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο πρωθυπουργός;» αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για την κυβερνητική μονταζιέρα.

«Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Πώς κατέληξε την επομένη μέρα στο συμπέρασμα περί ανθρώπινου λάθους;», ήταν τα ερωτήματα που πρόσθεσε με αποδέκτη τον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχει γίνει κοπτοραπτική και δεν ντρέπεστε και δεν έχετε πει μια συγγνώμη» είπε σε έντονο ύφος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας, ασκώντας παράλληλα ολομέτωπη κριτική στη ΝΔ, καθώς στηλίτευσε τα πεπραγμένα της πλειοψηφίας τόσο για τις υποκλοπές όσο και για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου.

Κλείνοντας, ο Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να διευκρινίσει αν είναι σε θέση να εγγυηθεί τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων ή εκμετάλλευση τους α λα Cambridge Analytica.
«Πρέπει να παραιτηθείτε για να ανασάνει ο λαός», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook