Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.Στόχος η επιτάχυνση των δικών. Τι είπε για τις ποινές - χάδι για την τραγωδία στο Μάτι

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Δικαιοσύνη που αργοπορεί δεν είναι δικαιοσύνη», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι θα προστεθούν 1.000 επιπλέον δικαστές στην πρώτη γραμμή.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι, πλου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. «Χθες ανέκυψε και το ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι. Των 104 νεκρών. Ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια και μάλιστα εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν με το δικό μας θα ήταν αυστηρότερες.
Πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία και τρίτον η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Έχει τα θεσμικά αντίβαρα να διορθώσει τυχόν αστοχίες της.

Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες και εφόσον η ίδια η δικαιοσύνη το αποφασίσει θα περιμένουμε με την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να ιδρύσει αναδιοργανώσει την πολιτική προστασία και το 112. Αυτή την ενεργοποίηση του κράτους συμπληρώνει η σημερινή μεταρρύθμιση».
«Θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας. «Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως όλα αυτά συμβαίνουν παρότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών. «Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α ‘ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας ανίσης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρύονταν με βάση οδικές ή ακτοπλοικές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook