Κατά του ν/σ που επιτρέπει στους εργολάβους να επιβλέπουν τα έργα μόνοι τους τάχθηκε η αντιπολίτευση με 140 ψήφους

Υπερψηφίστηκε απόψε, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους πολύ μεγάλους εργολάβους να σαρώνουν τα έργα, να τα επιβλέπουν και επιμετρούν οι ίδιοι και να αποκτούν πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπέρ του ν/σ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (158 ψήφοι υπέρ), ενώ το καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (140 ψήφοι κατά, σε σύνολο 298 βουλευτών).

Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να κάνει λόγο για «εξυπηρετήσεις με τον πιο χυδαίο πελατειακό τρόπο».

«Έχετε αξιοποιήσει αυτή την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα πλιάτσικο και ένα καθεστώς απόλυτης μιντιακής κυριαρχίας. Δώσατε τη δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων κάθε είδους. Σε όλη τη δημόσια διοίκηση επικράτησε ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων».

Ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης από την πλευρά του αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση του ορίου για απευθείας αναθέσεις στις 60.000 ευρώ, στην κατάργηση του ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων για τις απευθείας αναθέσεις, στην κατάργηση των ηλεκτρονικών κληρώσεων που καθορίζουν τα μέλη των επιτροπών, στη μείωση του χρόνου ανάρτησης των αιρετών και στα πρότυπα τεύχη διακήρυξης έργων

«Έχω μείνει εμβρόντητος από τον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί. Θα μιλήσω κυρίως για τα δημόσια έργα γιατί σε αυτόν τον χώρο ευθύνης υπηρέτησα στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε ο Χρ. Σπίρτζης κάνοντας λόγο για «απίστευτη ελαφρότητα, απίστευτη παλαιοκομματική λογική» από πλευράς της ΝΔ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook