Σε συμφωνία επίλυσης της επιπλοκής που δημιουργούσε το αιγυπτιακό οικόπεδο που άγγιζε τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς.

Οι Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι συνομίλησαν περίπου 10 λεπτά για το ζήτημα του οικοπέδου EGY-MED-18, το οποίο προκηρύχθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και χωριζόταν από τον 28ο μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου ακολουθούνταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Από την ελληνική πλευρά μεταδίδεται ότι οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν να αλλάξουν τις συντεταγμένες ώστε το οικόπεδο EGY-MED-18 να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα. Μια δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση ή η μη προκήρυξη του εν λόγω οικοπέδου. Τονίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πολλές και εκτενείς συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, δίχως απολύτως καμία υποχώρηση εκ μέρους των Αιγυπτίων. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί πώς θα υλοποιηθεί αυτή η επί της αρχής πολιτική συμφωνία.

Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική πλευρά καθώς δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ήθελαν την Αίγυπτο να οριοθετεί ΑΟΖ με την Τουρκία, με τρόπο που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο.

Όμως, διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου διέψευσαν χθες κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Αιγύπτου στην συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή και το Σκάι

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook