Διπλωματική νότα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε η Τουρκία, μέσω της οποίας τις ειδοποιεί ότι για να προχωρήσουν σε «δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα», της, θα πρέπει να αιτηθούν και να λάβουν άδεια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, αφορμή για την τουρκική NOTA αποτέλεσε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στις 8 Μαρτίου, για τη δημιουργία δικτύου ηλεκτρικής σύνδεσης ανάμεσα στις τρεις χώρες και συγκεκριμένα για τον αγωγό euro Asia inter connector.

Σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, Τούρκοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, «αν οι καλωδιακή ένωση απαιτεί προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας για τη διεξαγωγή αυτών στην υφαλοκρηπίδα μας. Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) για συνεργασία σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector», προχώρησαν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί Νατάσα Πηλείδου, Κώστας Σκρέκας και δρ Γιουβάλ Στάινιτζ (Yuval Steinitz), αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, θεωρούν το έργο «Euroasia Interconnector», ως ένα εξαιρετικής σημασίας βήμα προόδου για την επίτευξη των απαραίτητων συνεργειών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό τους μείγμα, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Το έργο, επισημαίνεται, θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook