«Δεν πήγαμε άσχημα στη Σύνοδο Κορυφής ως Ελλάδα. Αλλά σκεπτόμενοι αντικειμενικά βγήκαμε χαμένοι. Δεν ξέρω αν στην έννοια του ισορροπημένου ήταν να αγοράσει χρόνο η Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο» δήλωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης.

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο καθηγητής χαρακτήρισε ως ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ΕΕ έδειξε «σιγά σιγά να λαμβάνει υπόψη της ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την Τουρκίας».

Αναφορικά με την επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Μπάιντεν μας είπε ότι θα μας έχει ανάγκη για την Ουκρανία και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα facilities (σ.σ. στρατιωτικές εγκαταστάσεις) που έχει στην Ελλάδα γιατί το μέτωπο της Ουκρανίας είναι σε αρκετά δύσκολη κατάσταση. Θετικό για την Ελλάδα αυτό, γιατί η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.. Και αυτό είναι καλή διπλωματική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι αναδύεται μια νέα Ευρώπη με γαλλικό πρόσημο και πως η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να ενισχύσει τις γαλλικές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο «η Τουρκία θα είναι πιο φρόνιμη από το περσινό καλοκαίρι», έως ότου διευθετηθεί η αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης και το προσφυγικό «που καίνε την Γερμανία».

«Αν η ΕΕ δεν καταφέρει να υψώσει μια κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνας που να διασφαλίζει ειρήνη ασφάλειας και το αίσθημα αυτών σε όλα τα μέλη, τότε θα έχει αποτύχει» πρόσθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος, τονίζοντας ότι η ΕΕ μακροπρόθεσμα δεν έχει σταθεί δίπλα στα προβλήματα της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο διεθνολόγος αναφέρθηκε στην αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας.

«Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν φοβόμαστε τους Τούρκους. Το ξέρουν οι τούρκοι. Αν δεν είχαμε αυτή την αποτρεπτική δύναμη, οι Τούρκοι θα είχαν δοκιμάσει χειρότερα εναντίον μας».

Από το Mega

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook