Νέα τροπολογία με την οποία ζητούν να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για την ενίσχυση της Εκκλησίας και τις έκτακτες ανάγκες της λόγω κορωνοϊού, κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το ύψος της επιχορήγησης δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίσει το ύψος του ποσού, το οποίο θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η επιχορήγηση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ενίσχυση αυτή φαίνεται πως προέκυψε μετά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, λέει το Μαξίμου, και μεταξύ άλλων συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας και η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν και φέρουν τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη:

«Το Δημόσιο δύναται να καταβάλει εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση προς το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.), τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του ν. 4301/2014 (Α’ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου και τις θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωvοϊού COVID – 19 και να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο».

Επιπλέον: «Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται το ύψος της επιχορήγησης, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής της ανά δικαιούχο, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή».

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Ορθοδοξία, κατά την συνεδρίασή της για το Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε σχετικά με τη «θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της μερικής συμβολής στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook