Απότομη όξυνση της έντασης σημειώθηκε την Παρασκευή όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Από τη μία είδαμε έξι περιστατικά προκλήσεων με λέμβους και παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο, από την άλλη υπουργοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε προκλητικές δηλώσεις σχετικά με επιστροφή του Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρότι η Τουρκία προσπάθησε να ρίξει τους τόνους το τελευταίο διάστημα για να αποφύγει κυρώσεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο, φαίνεται πως Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να διατηρήσει το ήπιο κλίμα. Μόλις χθες «απάντησε» με δηλώσεις του στους επικριτές του, σχετικά με το πώς διαχειρίζεται τις εξωτερικές υποθέσεις αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του, ότι «Με αυτή τη νοοτροπία πετύχαμε σε Καραμπάχ, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο».

Τώρα λοιπόν που η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο βοηθά τις λέμβους να κινούνται γρήγορα, η Άγκυρα στρέφει και πάλι την προσοχή της στο Αιγαίο. Ιδιαίτερα μετά τα χθεσινά επεισόδια, σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά σε όλα τα ακριτικά νησιά.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντομέζ, ανακοίνωσε χθες πως σύντομα τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά πλοία της Τουρκίας θα επιστρέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο. «To Ορούτς Ρεις συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ανέφερε.

Στο «στόχαστρο» η Κύπρος

Σύμφωνα με παρατηρητές, η ευθεία απειλή για την εκ νέου έξοδο γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε πρωτίστως με το βλέμμα στην Κύπρο: Δεν ήταν τυχαία η αναφορά στο Γιαβούζ, το οποίο πραγματοποίησε παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ κατά το παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε πως η πενταμερής για το κυπριακό πλησιάζει, ενώ η Άγκυρα όλο το τελευταίο διάστημα δεν έριξε τους τόνους έναντι της Κύπρου. Συνέχιζε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο.

Δείτε εδώ βίντεο με το περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook