Επίσκεψη στην Τρίπολη την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στόχος να τεθούν οι βάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης, μετά τις αναταράξεις από τη σύνδεση της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σάρατζ με την κυβέρνηση Ερντογάν που έφερε η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η Λιβύη παραμένει στο κέντρο του ενδιαφέροντος, με Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Γερμανία να έχουν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, διεκδικώντας η καθεμία το δικό της μερίδιο. Η Ελλάδα προσπαθεί να προλάβει πιθανό αποκλεισμό της από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «τα Νέα», επισημαίνουν ότι για την Αθήνα ο ενεργός ρόλος στην «επόμενη μέρα της Λιβύης», δεδομένων και των τουρκικών επιδιώξεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας. Θέματα περιφερειακών εξελίξεων, διμερείς σχέσεις θα είναι στην ατζέντα των επαφών του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον λίβυο ομόλογό του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, καθώς και της ενδεχόμενης συνάντησης του Νίκου Δένδια με τη λίβυα ΥΠΕΞ Νάιλα Μανγκούς.

Το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο χαρακτηρίζεται άκυρο και ανυπόστατο, αναμένεται επίσης να θιγεί, με την Αθήνα ωστόσο να κρατά χαμηλούς τόνους στο ζήτημα. Αλλωστε η αποκήρυξή του από μια μεταβατική κυβέρνηση και όσο παραμένει στη χώρα η έντονη τουρκική παρουσία είναι μάλλον δύσκολη.

Στο μεταξύ, πριν από την άφιξη του Πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ στη Λιβύη, το Σάββατο αναμένεται να φτάσει στην Τρίπολη ο νέος επιτετραμμένος της Ελλάδας Ιωάννης Σταματέκος, συνοδεία κλιμακίου συνεργατών, προκειμένου να λειτουργήσει η πρεσβεία και να προετοιμαστεί η επίσκεψη.

Σημειώνεται πως ιδιαίτερη δυναμική έχει η ιταλική παρέμβαση στη Λιβύη, με τον ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο αλλά και τον επικεφαλής της ENI να συζητούν επέκταση της συνεργασίας σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη Ρώμη να έχει ήδη κλείσει συμφωνία για μονάδα παραγωγής υδρογόνου. Πέραν των ενεργειακών συμφωνιών, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία προσανατολίζεται και στους τομείς της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και οδικών έργων. Επαφές για επενδύσεις είχαν και παράγοντες της Γερμανίας, με στόχευση στον τομέα της ενέργειας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook