Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης

Το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, με το νομοσχέδιο σπάει η διακομματική συμφωνία για τη ψήφο των αποδήμων, μέσω της απάλειψης του ορίου της 35ετούς απουσίας στο εξωτερικό και της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Το νομοσχέδιο:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook