Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των ειδικών θα είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα.

Στο τραπέζι έχει πέσει και μελετάται το σχέδιο, το οποίο …περιλαμβάνει self tests και εμβόλια.

Το βασικό -και πιο πιθανό αυτή την ώρα- σενάριο θέλει τους πολίτες που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν να έχουν κάνει το self test και να δείχνουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε περίπτωση ελέγχου.

Αυτό όμως γεννά και μια πολύ συγκεκριμένη και βασική δυσκολία. Ο καθηγητής Πνευμολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προειδοποίησε μέσω του OPEN ότι υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το αποτέλεσμα των self tests και για τον λόγο αυτό οι πολίτες «θα πρέπει να μην επαναπαυθούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας».

Όπως εξήγησε, το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα… Αυτό ισχύει και με τα rapid test».

Οπότε, με απλά λόγια αν τελικά υιοθετηθεί το παραπάνω πλάνο, κανείς δεν θα μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να πει πως όσοι ταξιδέψουν δεν θα διασπείρουν τον ιό…

Επιπλέον, σχεδιάζεται να επιτραπεί η μετακίνηση σε όσους έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει μία …τρύπα -ή καλύτερα μια αδικία- αφού δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί όποιος θέλει…

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει, παρά τα σπάνια περιστατικά επαναμόλυνσης που έχουν καταγραφεί.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω θα περάσουν από το κόσκινο των ειδικών πριν την εισήγησή τους. Εννοείται πως σε μεγάλο βαθμό, την απόφαση θα καθορίσει η κατάσταση στα νοσοκομεία τις επόμενες μέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Τι συμβαίνει με την εστίαση

Από την κυβέρνηση λένε επίσημα πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, όμως είναι δεδομένο πως το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά το άνοιγμα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους το έχουν ζητήσει πολλοί επιστήμονες, με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού σε παγκάκια και πλατείες.

Πάντως, αν δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη του Πάσχα με αυστηρά μέτρα και με μειωμένο ωράριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook