Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για την ψήφο των απόδημων μετά την απόφαση του υπ. Εσωτερικών να άρει τους περιορισμούς που είχαν ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση (με πρωτοβουλία του ΚΚΕ τότε) πριν από μερικούς μήνες.

Ο κ. Βορίδης στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «σκόπιμη ασάφεια των θέσεων του»:

«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν καταλαβαίνω τη θέση σας. Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα δεν είναι αρκετό, θέλω να τους διευκολύνω με περιορισμούς, όπως να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, να έχουν δύο χρόνια φορολογική δήλωση. Εσείς λέτε χωρίς κανένα περιορισμό. Το ίδιο λένε το ΚΙΝΑΛ, η ΕΛ.ΛΥ. και το ΜέΡΑ25. Γιατί λοιπόν δεν συμφωνούμε σε αυτό το θέμα; Ποιους διευκολύνουμε είναι το θέμα. Όλοι οι υπόλοιποι λένε χωρίς περιορισμούς. Τώρα είμαστε στο πώς τους διευκολύνουμε. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί» είπε και συμπλήρωσε:

«Εμείς λέμε οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού πως πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα και να έχουν δικαίωμα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Εσείς λέτε να ψηφίζουν, αλλά να μη συμμετέχουν ισότιμα και να μη λαμβάνεται υπόψη η ψήφος τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Άρα, θέλετε μια ψήφο δύο ταχυτήτων. Μία που μετράει και μία που δεν μετράει»…

Κατρούγκαλος: Ο Βορίδης αγνοεί τη συνταγματική αναθεώρηση

Ως «φτηνό πυροτέχνημα, που φανερώνει βαθύτατη ασέβεια όχι μόνο προς τους αποδήμους, αλλά προς την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία» χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από τα μείζονα και τα κρίσιμα πανδημίας και οικονομίας αλλά και η απόδραση του κ. Βορίδη από την συνταγματική του υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο, που συμφωνήθηκε σχεδόν ομόφωνα το Δεκέμβρη του 2019. Η αποτυχία εφαρμογής είναι ήδη απτή: Σε τριψήφιο νούμερο αριθμούνται οι αιτήσεις και σε διψήφιο οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μολονότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από τον Φεβρουάριο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με αφορμή τις δηλώσεις Τζάκρη:

«Η θέση που υιοθετήθηκε, των περιορισμών ήταν λύση συμβιβασμού, άλλη από την αρχική τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εμείς και τα άλλα κόμματα αποδεχτήκαμε για να υπάρξει νόμος.

Δεν ήταν, κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη λύση, και οπωσδήποτε δεν ήταν η πρόταση μας, αλλά την αποδεχθήκαμε γιατί ήταν ένα από τα δύο μοντέλα που εφαρμόζονται στην ευρωπαϊκή πρακτική παράλληλα με αυτό που προτείναμε και αποτελεί η βέλτιστη πρακτική, της λεγόμενης κλειστής εκπροσώπησης. Δεν υπάρχει χώρα που να έχει διασπορά και να μην εφαρμόζει ένα από τα δύο συστήματα, είτε των περιορισμών, με κριτήρια που αποδεικνύουν τον πραγματικό δεσμό του ομογενή με την πατρίδα είτε της κλειστής εκπροσώπησης.

Συνεπώς η κυρία Τζάκρη όταν δήλωνε στον Εθνικό Κήρυκα ότι «Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες της Διασποράς» την αλήθεια έλεγε. Αυτή ήταν η πρόταση μας»…

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βορίδη κατά τις οποίες «το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί η ψήφος να προσμετράται σε εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας… Είναι δυνατό να αγνοεί ο Υπουργός την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση;» αναρωτήθηκε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook