ΥΠΕΞ για ελληνοτουρκικά: Διαφωνίες υπάρχουν – Έχουμε βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», τονίζει το ΥΠΕΞ
«Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν», παραδέχεται το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά τις χθεσινές συναντήσεις στην Αγκυρα, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι «προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες, έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές».
Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ τονίζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς για προώθηση της θετικής ατζέντας σε ό,τι αφορά τόσο τις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά. «Υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας», επαναλαμβάνει.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες, έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.
Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.
Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. [Παράλληλα, εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.]
Η ελληνική πλευρά διά του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Στο αρχείο η υπόθεση Παναγόπουλου για αδήλωτα 3,2 εκατ. ευρώ στα πόθεν έσχες -– H δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ
- 20 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας ΣΚΑΪ & BBC STUDIOS – Συμπαραγωγή δύο πολυαναμενόμενων σειρών ντοκιμαντέρ: The Diary of Anne Frank και Blue Planet III
- ΕΡΤ1: «ΠΟΠ Μαγειρική» με τον Ανδρέα Λαγό – Καλεσμένοι οι Αιμιλιανός Σταματάκης, Μικαέλα Θεοφίλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άγγελος Ανδριόπουλος, Λευτέρης Πράσινος – Aπό 23 έως 27.03.2026 23 Μαρτίου 2026
- «Μεγάλη Εικόνα»: Εκτάκτως Δευτέρα 23 & Τρίτη 24 Μαρτίου στις 00:40
- Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 4 μέτρα – Fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για αγρότες -ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Καρυστιανού: Απόλυτη ντροπή και απαξίωση η αίθουσα του δικαστηρίου – Είμαστε στιβαγμένοι σαν σαρδέλες, δεν μπορεί να γίνει έτσι δίκη (βίντεο)
- Λάρισα: Ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών – Ένταση στην αίθουσα με συγγενείς και κατηγορούμενους – Απομακρύνθηκαν τα ΜΜΕ (βίντεο)
- Η ώρα της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών: Ξεκινά σήμερα στη Λάρισα με 36 κατηγορούμενους – Μέχρι ισόβια οι ποινές – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook