Κεντρικό ζήτημα των τελευταίων ημερών είναι η θεσμοθέτηση της ευέλικτης εργασίας, …«εάν το θέλει ο εργαζόμενος», κατά την κυβερνητική διατύπωση.

Κατ’ αρχάς, οι τελευταίοι, που γνωρίζουν «τι θέλει ο εργαζόμενος», είναι τα κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα όσα δεν έχουν ποτέ εργαστεί ως μισθωτοί, ούτε έχουν απασχολήσει υπαλλήλους. Μάλλον ούτε γνωρίζουν ότι τα μνημόνια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μείωσαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από 4.225.700 το Δ’ τρίμηνο του 2009 σε 3.185.300 το Δ’ τρίμηνο του 2014. Δηλαδή, χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, σε ενεργό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων. Μιλάμε για κοινωνικό Αρμαγεδδώνα! Ανίκανοι να αντιληφθούν το έγκλημα τους, αναπαρήγαγαν το δυσφημιστικό αφήγημα για … «τεμπέληδες Έλληνες».

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ανέκτησε πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φθάνοντας στις 3.594.500 το Β’ Τρίμηνο του 2019. Στο τέλος του 2020 οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης λιγόστεψαν ξανά σε 3.576.300**.

Είτε λοιπόν φταίει ο κορωνοϊός, είτε η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους (που θεωρεί ότι όσο λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας τόσο πιο ανταγωνιστική γίνεται η οικονομία), οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα είναι τόσο δυσεύρετες, ώστε δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από τον ισχυρισμό ότι ο εργαζόμενος θα εργάζεται σε παράξενα ωράρια …. «επειδή το θέλει ο ίδιος».

Ας δεχθούμε ότι ορισμένες εργασίες έχουν αναγκαστικά ευέλικτο ωράριο. Ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου για φοιτητές, επί 25 χρόνια, έχω ζήσει τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής ή την παρέα, με προγραμματισμένο μάθημα στις 4μ.μ., να εμφανίζεται στις 5.30 απαιτώντας να ολοκληρωθεί και το δίωρο. Τα νιάτα απαιτούν κατανόηση, και μακάρι να υπήρχε ένα ηλεκτρονικό σύστημα να δηλώνουμε απρόοπτες αλλαγές χωρίς τον μπαμπούλα της επιθεώρησης εργασίας.

Δεν είμαστε πολιτικοί από κούνια και έχουμε ζήσει τις ανάγκες της πιάτσας. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, ήμασταν ταυτόχρονα και εργοδότες και εργαζόμενοι. Ο ωρομίσθιος καθηγητής φροντιστηρίου περιμένει οικειοθελώς τους φοιτητές, που τον έστησαν, για να μην χρειαστεί να αναπληρώσει άλλη μέρα το χαμένο δίωρο. Ο πωλητής αυτοκινήτων θα κάτσει οικειοθελώς μία ώρα παραπάνω, για να μην πει στον ταλαντευόμενο πελάτη «κλείσαμε, ελάτε ξανά αύριο».

Αυτές όμως είναι εξαιρέσεις! Η κοπέλα στο λογιστήριο, δεν έχει κανέναν λόγο να βγάζει δουλειά για 2 υπαλλήλους, δουλεύοντας 10ωρο. Ούτε ο τορναδόρος «οικειοθελώς» δουλεύει παραπάνω, για να βγει η παραγγελία, επειδή το αφεντικό του τσιγκουνεύτηκε να προσλάβει και έναν έκτακτο. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα υποστούν διάλυση της προσωπικής τους ζωής «καταναγκαστικά και όχι οικειοθελώς» για να μη βρεθούν στον δρόμο, με άλλους «προθυμότερους» να διεκδικούν την πολύτιμη θέση εργασίας.

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που επισημαίνει η κυβέρνηση, μπορούσαν να ρυθμιστούν εξειδικευμένα. Αντίθετα, η οριζόντια επιμονή στην ευελιξία υπηρετεί ιδεοληπτική εμμονή, ότι τα εργασιακά δικαιώματα είναι τροχοπέδη για επενδύσεις. Η ίδια εμμονή των δύο πρώτων μνημονίων με θύματα και πάλι τους εργαζομένους.

Πέτυχε όμως η νεοφιλελεύθερη συνταγή; Με την κατάρρευση του κόστους εργασίας, έγινε η Ελλάδα χώρα ευκαιρίας για τους επενδυτές; Συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία παραβλέπει, ότι οι επιχειρήσεις δεν βάζουν λουκέτο κυρίως λόγω κόστους εργασίας, αλλά ελλείψει πελατών.

Όταν λοιπόν οι οικονομικά ασθενέστεροι δουλεύουν περισσότερο και κερδίζουν λιγότερα, παύουν να ψωνίζουν και η εγχώρια ζήτηση καταρρέει.

Αυτό πάθαμε στα δύο πρώτα μνημόνια! Αυτό επανόρθωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, βγάζοντας τους οικονομικά ασθενέστερους από τον αποκλεισμό! Τα χρήματα που ανέκτησαν αυτοί οι άνθρωποι, αύξησαν την κατανάλωση! Έγιναν το βασικό οξυγόνο για να ξαναζωντανέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Αντίθετα η νέα «μεταρρύθμιση» της ΝΔ θα μειώσει περαιτέρω το ήδη πολύ χαμηλό για ευρωπαϊκά δεδομένα κόστος εργασίας, τις υπερωρίες και τις ανάγκες για έκτακτο προσωπικό. Θα ωφεληθεί όμως η μικρομεσαία επιχείρηση, ή ταυτόχρονα θα μειωθούν οι πελάτες της; Στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας εκτιμάμε ότι η ζημία θα ξεπεράσει τα οφέλη.

Πλήγμα θα δεχθεί πρώτιστα ο μικρός δευτερογενής τομέας που απευθύνεται στην εγχώρια κατανάλωση. Σε μία μικρή βιοτεχνία, που δουλεύει 2 βάρδιες, η ευελιξία δεν ωφελεί, αλλά η ζημία από ενδεχόμενη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης θα οδηγήσει σε λουκέτα με ευνοημένες τις εισαγωγές τουρκικών και κινεζικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε καναλάρχες που την λιβανίζουν και δήθεν «επιχειρηματίες» που έχουν εθιστεί να κάνουν αεριτζίδικες μπίζνες με κρατικό χρήμα, δυστυχώς αγνοεί τις ανάγκες του μικρομεσαίου επιχειρηματία που επιβιώνει εργαζόμενος ο ίδιος, απασχολώντας λίγους εργαζομένους.

Επιμένει ιδεοληπτικά στην περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, που έχει πιάσει πάτο, σκοτώνοντας έτσι την εγχώρια κατανάλωση. Αντιγράφει ρυθμίσεις από χώρες με ισχυρό δείκτη κοινωνικής προστασίας και μισθούς πολλαπλάσιους από τους ελληνικούς. Μακάρι να αφουγκραστεί για μια φορά τον κόσμο της εργασίας και να αναθεωρήσει πριν προκαλέσει ξανά καταστροφή.

**Τα στοιχεία είναι από την ΕΛΣΤΑΤ

*Στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων – Πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook