Οι Τούρκοι τοποθετούν φωτεινές επιγραφές στα τζαμιά αλλά με την Αγιά Σοφιά πρώτη φορά γίνεται.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία με στόχο το μνημείο της Ορθοδοξίας την Αγιά Σοφιά, που εδώ κι ένα χρόνο έχει γίνει τζαμί.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους δύο μιναρέδες που χτίστηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σήμερα τοποθετήθηκε για πρώτη φορά η επιγραφή «Δεν υπάρχει άλλος θεός, εκτός από τον Αλλάχ».

Συνήθως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι τοποθετούν φωτεινές επιγραφές στα τζαμιά της πόλης, ωστόσο πρώτη φορά κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αγιά Σοφιά, που από πέρυσι το καλοκαίρι λειτουργεί ως τζαμί.

H Αγιά Σοφιά άνοιξε και επίσημα τις πύλες της στους Μουσουλμάνους πιστούς ως τζαμί μετά τη μετατροπή της σε χώρο θρησκευτικής λατρείας τον Ιούλιο του 2020, με απόφαση της τουρικής κυβέρνησης μια απόφαση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αγιά Σοφιά ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο όσο και σήμερα. Το υπάρχον κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους Μικρασιάτες μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.

Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγιά Σοφιά λεηλατήθηκε βεβηλώθηκε και μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε τον ναό σε μουσείο.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1985 ανακηρύχθηκε από την Ουνέσκο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς… Στις 24 Ιουλίου 2020, ύστερα από 86 χρόνια έγινε ξανά τζαμί…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook