Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα του Τουρισμού θα ανακοινωθούν απόψε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη.

Στην σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων και την επαναφορά στην κανονικότητα αναφέρθηκε η Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εν αναμονή, το απόγευμα, ανακοινώσεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

«Από αύριο 14 Μαΐου γίνεται ένα ακόμα βήμα στην επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς ανοίγουν Τουρισμός και τα Μουσεία. Μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις 12:30 ενώ καταργούνται τα μηνύματα μετακίνησης. Επιπλέον, επιτρέπονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ. Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα είναι υποχρεωτική η παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολισμού 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση είτε αρνητικού PCR 72 ωρών, είτε Rapid test 24 ωρών, είτε self test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης που θα ισχύει 2 έως 9 μήνες μετά», είπε η Αριστοτελία Πελώνη.

Παράλληλα, τόνισε πως στο «τέλος Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44».

Για τους δείκτες και τα όρια συναγερμού που θα ενεργοποιούν τοπικού χαρακτήρα μέτρα σε πιθανές εξάρσεις κορωνοϊού είπε: «Αυτά υπάρχει επιτροπή που τα κρίνει. Συνεδριάζει τακτικά και περιοδικά και κρίνει τους επιδημιολογικούς δείκτες. Σε κάθε περίπτωση καθώς επανερχόμαστε σταδιακά σε μία νέα κανονικότητα είναι στο χέρι όλων μας να μη χρειαστεί να κάνουμε πισωγύρισμα και να πάμε σε τέτοια μέτρα».

Αναφορικά με την επερχόμενη κύρωση των συμφωνιών για την Βόρεια Μακεδονία ανέφερε: «Οι συμφωνίες θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή με βάση τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο».

Στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο η ίδια απάντησε: «Θα το πούμε πάρα πολλές φορές το αφήγημα που πάση θυσία προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το οκτάωρο είναι ένα αφήγημα που προσιδιάζει σε fake news. Το οκτάωρο προστατεύεται, θωρακίζεται και με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο όπως και το πενθήμερο και το 40ωρο».

Ερωτηθείσα για το γιατί αποφασίστηκε να κάνουν ένα self test οι μαθητές εξήγησε πως αυτή ήταν η εισήγηση.

Ως προς την συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων σημείωσε: «Δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Θα επαναλάβω ότι κανονιστικά η συζήτηση που αφορά προνόμια των εμβολιασμένων δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση. Δεν μπορεί να γίνει αν δεν δοθεί σε όλες τις ομάδες, σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να εμβολιαστούν».

Για ενδεχόμενη διάθεση self test και από τα σούπερ μάρκετ: «Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Δεν το γνωρίζω».

Αναφορικά με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, αλλά και για την εκπομπή θετικού μηνύματος της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού, η συνεχής επιτάχυνση της επιχείρησης εμβολιασμού».

Όπως είπε «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 4 εκατ. εμβολιασμοί. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2.610.000 πολίτες με μια δόση, και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.390.000.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως το τέλος Μαΐου. Για τα υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά μας -με εξαίρεση την Κρήτη- μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook