Κατρούγκαλος για διερευνητικές: «Να προχωρήσουμε τη συζήτηση στην κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών», είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, ωστόσο επέκρινε τον πρωθυπουργό για «έλλειψη εθνικής στρατηγικής, λόγω της στάσης του Αντώνη Σαμαρά»
Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, μεταξύ άλλων τόνισε πως «δεν δεχόμαστε διεύρυνση της ατζέντας για θέματα εθνικής κυριαρχίας» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει στρατηγική λόγω της «ομηρίας του από τον κ. Σαμαρά».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, καθώς μόνο με τον διάλογο μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση της διαφοράς μας με την Τουρκία. Από την άλλη, αυτές ξεκινούν με ένα χάντικαπ: Ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ότι θα συζητήσει σοβαρά η Τουρκία και ότι δε θα ξαναγυρίσει στην επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της προηγούμενης χρονιάς», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σχολίασε δε ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», κάνοντας μια επίθεση γοητείας ότι τάχα αυτή είναι υπέρ του διαλόγου κι εμείς κατά, ενώ από την άλλη πλευρά ακολουθεί μια προκλητική ρητορική και επιθετική πολιτική στο πεδίο, όπως είδαμε στο πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια. «Το θέμα που για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι ότι δεν δεχόμαστε διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Όμως αυτό δεν φτάνει για τις διερευνητικές. Θα πρέπει να προχωρήσουμε τη συζήτηση στην κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας».
«Δεν πρέπει, δηλαδή, να προεξοφλήσουμε ναυάγιο στις διερευνητικές και να επιδιώξουμε απλώς να κερδίσουμε τη συζήτηση για το blame game που θα ακολουθήσει, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται μία σαφής εθνική στρατηγική, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει προσδιορίσει με ποιους στόχους πηγαίνει η χώρα στις διερευνητικές, ούτε δέχεται να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και εθνική στρατηγική σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η παρέμβαση Σαμαρά είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν το κενό αυτό πολιτικής: φοβάται προφανώς ο Πρωθυπουργός τις αντιδράσεις της εθνικιστικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, ήδη έχει «πιάσει τόπο» η ιδιόμορφη αυτή ομηρεία του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά. Πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι τα Μνημόνια με την Β. Μακεδονία, σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά δεν ήρθαν μέχρι στιγμής για ψήφιση;» ανέφερε ακόμα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων – Η νέα όψη του υπ. Εθνικής Άμυνας
- Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Το τρυφερό μήνυμα για τα γενέθλια του ηθοποιού και το ρομαντικό ταξίδι (βίντεο)
- «Μια νύχτα μόνο»: Νέες backstage φωτογραφίες από τη νέα σειρά του MEGA λίγο πριν την πρεμιέρα (Εικόνες & Βίντεο)
- Ο ΑΝΤ1 ανανεώνει τη συνεργασία του με την Κατερίνα Καραβάτου – Η επίσημη ανακοίνωση
- «The Wall»: Δύο αδέλφια έγραψαν ιστορία κερδίζοντας 82.260 ευρώ και τα έκαναν δωρεά στο Κέντρο Υγείας της Αμοργού!
- «The Floor»: 80 παίκτες δίνουν μάχη για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους – Δείτε το τρέϊλερ
- ΕΛΑΣ: Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων – Δείτε τα τμήματα
- Έλενα Κρεμλίδου: Καταδικάστηκε ο 36χρονος αστυνομικός για την υπόθεση revenge porn – Δάκρυσε μετά την απόφαση – Το μήνυμα της (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook