Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale, που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας.

Για ένα «νέο κεφάλαιο» που ανοίγει «στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας και Γαλλίας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι ανοίγονται «και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία» την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δίδυμο πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Σημείωσε δε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» και αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σημειώνοντας η πιο στενή συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας αποτελεί προωθητική παράμετρος των διερευνητικών Ελλάδας και Τουρκίας.

«Αυτή η εξέλιξη (σ.σ. αγορά Rafale) αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum” , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Macron, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε. Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η σύμβαση για τα Rafale θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας τόνισε από την πλευρά της η Φλοράνς Παρλί που αναφέρθηκε στο πυκνό πρόγραμμα των επόμενων ημερών και εβδομάδων όπου η γαλλική και ελληνική αεροπορία θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις.

«Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη» ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook