Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, οικονομία, πανδημία, εμβολιασμούς, ξένους ηγέτες και ελληνοτουρκικά .

Ισχυρό προβάδισμα 13,9% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η δημοσκόπηση παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό αλλά και απαντήσεις για τη γνώμη που έχουν οι Ελληνες για τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34% (έναντι 33,5% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζει επίσης λίγο το ποσοστό του, στο 20,1% (19,3% στην τελευταία μέτρηση).

MEGA1__11_
Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με 6% (6,1%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, το ΜεΡΑ 25 που ανεβαίνει θεαματικά στο 4,7% (από 2,8%) και η Ελληνική Λύση που υποχωρεί στο 4% (4,2%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,7%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός 

MEGA1__10_
Προηγείται ο  Κυριάκος  Μητσοτάκης, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 46%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 16%.
Ο «κανένας» έρχεται δεύτερος, με ποσοστό 24%, ενώ ένα 7% απαντά δεν ξέρω / δεν απαντώ.

Δύσκολος ο Μάρτιος για την κυβέρνηση
Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας, παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σε βάθος πενταμήνου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο Μάρτιος ήταν ο δυσκολότερος μήνας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν Γενάρη και Φλεβάρη οι «θετικές ψήφοι» ήταν περισσότερες.

MEGA1__1_
Η απάντηση «προς τη λάθος κατεύθυνση» συγκεντρώνει ποσοστό 56% τον μήνα Μάρτιο . Ήταν ο μήνας με τα θλιβερά γεγονότα αστυνομικής βίας στην Νέα Σμύρνη, αλλά και η εποχή του σκληρού lockdown με αυστηρότατους περιορισμούς.

Τον Απρίλιο, το «ισοζύγιο» ήταν οριακά αρνητικό για την κυβέρνηση, ενώ τον Μάιο η κατάσταση εξομαλύνθηκε, με την απάντηση «προς τη σωστή κατεύθυνση» να υπερτερεί -επίσης οριακά- με 46% έναντι ποσοστού 44% όσων έβλεπαν τα πράγματα… σκούρα.

Πανδημία και οικονομία τα σοβαρότερα «αγκάθια»

Σε ό, τι αφορά την ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ο κορωνοϊός και η οικονομία κυριάρχησαν , με την επόμενη κάρτα να δείχνει τα αποτελέσματα για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

MEGA1__2_
Τον Απρίλιο, η πανδημία συγκέντρωνε το 49% των απαντήσεων, το οποίο έγινε 33% τον Μάιο. Η οικονομία, από την άλλη, αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» της ανησυχίας τον Μάιο με 31%, ενώ τον Απρίλιο είχε ποσοστό 27%.
Ανεργία, πολιτικό σύστημα και εξωτερική πολιτική ήταν τα υπόλοιπα προβλήματα που ανησύχησαν τους ερωτηθέντες.

Η πανδημία
Στην επόμενη ερώτηση «αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας» με την πανδημία, βλέπουμε πως η αισιοδοξία εκτινάχθηκε τον Μάιο, με τους εμβολιασμούς να παίζουν σίγουρα το ρόλο τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 63% δήλωσε αισιόδοξο τον συγκεκριμένο μήνα, έναντι του 29%, ενώ ο «δύσκολος» Μάρτιος φαίνεται και εδώ, με τους αισιόδοξους να αποτελούν το 47% της πίτας και τους απαισιόδοξους το 45%.

Εμβολιασμοί
Τον Μάιο στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού οι πολίτες απαντούν θετικά. MEGA1__4_

Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η πλειοψηφία δήλωνε πως δεν είναι ικανοποιημένη με το «πρόγραμμα Ελευθερία», μια εικόνα που άλλαξε άρδην τον Μάιο, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο και λίγο πάνω από έναν στους τρεις (34%) να μην είναι ικανοποιημένο.

Στην κάρτα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς ανά ηλικία, βλέπουμε τους 65 ετών και άνω να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» με ποσοστό 76% και τα υπόλοιπα ποσοστά κινούνται «κλιμακωτά» όσο κατεβαίνουν οι ηλικίες.
Βέβαια τα ραντεβού για τις νεότερες ηλικίες δεν είχαν ανοίξει μέχρι πρότινος, συνεπώς είναι λογικό οι νεότεροι να εμφανίζονται πιο χαμηλά στην «κατάταξη» των εμβολιασμένων. MEGA1__5_

Ξεκάθαρο «ναι» στην ερώτηση αυτή, καθώς το 67% δηλώνει πως θα εμβολιαστεί, με σχεδόν έναν στους τέσσερις (23%) να δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο.

MEGA1__6_
Ένας στους δέκα εμφανίζεται αναποφάσιστος, ενώ και εδώ φαίνεται πως όσο οδεύαμε προς τον Μάιο, τόσο αυξάνονταν το ποσοστό εκείνων που έβλεπαν με θετικό μάτι το «τσίμπημα» και αντιστοίχως έπεφτε το ποσοστό των αρνητικά διακείμενων.

Φάκελος διερευνητικές με την Τουρκία MEGA1__7_

Πώς… βλέπουμε τον Τζο Μπάιντεν MEGA1__8_

Ποιους ξένους ηγέτες προτιμάμε MEGA1__9_

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook