Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.

Την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος σε τμήμα των Βαρωσίων και συγκεκριμένα το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμόχωστου ανακοίνωσαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ καλώντας τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Όπως μεταδίδει το Sigmalive.com ο τούρκος πρόεδρος αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ είπε  ότι πλέον δεν θα υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής. «Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», τονίζοντας πως «η περιοχή θα γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή.»

Κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Αφού τόνισε την σημασία της ημέρας για τους Τουρκοκυπρίους που «κέρδισαν την ελευθερία τους» αφού ήταν «αλυσοδεμένοι» ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία στέκεται μαζί με τους μάρτυρες και όσους έχασαν την ζωή τους.

«Τώρα δεν φοβόμαστε είμαστε ελεύθεροι χάρη στους μάρτυρες και τις θυσίες τους». Ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε σειρά κατηγοριών κατά των Ελληνοκυπρίων ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια την λύση, είναι «αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα», έχουν «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τουρκοκυπρίους.

«Έχουν τις ίδιες προθέσεις όπως είχαν στον παρελθόν. Στο Μπουργκενστόκ και στο Σχέδιο Ανάν ήμουν παρών. Είχαμε συνομιλίες. Έκαναν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ζήτησαν δημοψήφισμα και είπαν ΟΧΙ ενώ στο βορρά είπαν ΝΑΙ.

Ακολούθως ο Ερντογάν εξαπέλυσε λεκτικά πυρά και κατά της Ε.Ε, σημειώνοντας πως ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους Τ/κ, τελικά έλεγαν ψέματα.

Για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους πριν από την άφιξή του στην Κύπρο και τις ανακοινώσεις ο Ερντογάν απάντησε «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις», είπε.

«Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Αμερική στηρίζεται πάνω στο ψέμα».

Αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια είναι αυτοί που κλιμακώνουν την ένταση. «Αφήνω την απόφαση για το ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας πως Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν όσα μπορούν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον μίλησε για ορισμένους κύκλους που ενοχλούνται με την επίσκεψη στα κατεχόμενα και είναι εχθρικοί απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο φωτογράφισε την σημερινή τηλεδιάσκεψη με τίτλο «Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου στην σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπου θα συνομιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Νάνσυ Πελόζι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς , ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, όπως επίσης και άλλοι 25 αντιπρόσωποι από την Βουλή και την Γερουσία.
«Ανεξάρτητα από το πώς περάσουν 47, 147 ή 247 χρόνια, ο Τουρκοκύπριος λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του», είπε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν πρέπει κανείς να αναμένει πισωγυρίσματα.
«Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».

Το κλειδί της λύσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρώτα η αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Στην Κύπρο είπε υπάρχουν δυο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό. Επομένως, επεσήμανε, η όποια λύση πρέπει να βασίζεται σε αυτή την πραγματικότητα.

Νωρίτερα μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών) ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.

Τατάρ: Ευχαριστώ την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ το «πήρε επάνω του» το θέμα του ανοίγματος ενός μικρού μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου (Βαρώσι). Είπε πως υπάρξει άρση του καθεστώτος της στρατιωτικοποιημένης περιοχής, κάτι που όμως μπορεί να κάνει μόνο η Τουρκία καθώς το Βαρώσι ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό κατοχής. Ο Τατάρ είπε θα πάρει σχετική απόφαση το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους.

Είπε ακόμα πως είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» είπε.

Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι».

Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook