Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά η οποία σήμερα θα απευθύνει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Χαρακτήρισε προεκλογικές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΗ και έκανε λόγο για ασάφειες.

«Τρεις υπουργοί έχουν εξαγγείλει διαφορετικά μέτρα από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός. Τόσες μέρες μετά και ακόμα δεν έχει εξειδικευτεί το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ. Αμφιβάλλω αν θα ωφεληθεί πραγματικά από τις εξαγγελίες η μέση οικογένεια ή η ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης που έχει χτυπηθεί τόσα χρόνια από τα μνημόνια. Μιλούν για συγχωνεύσεις εταιρειών, αλλά δεν στηρίζουν την δικτύωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα clusters. Αυτή η κυβέρνηση στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μία Ελλάδα για λίγους» τόνισε.

Για τις εξαγγελίες για τους νέους και ειδικά για το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» είπε ότι είναι κατώτερο ακόμα και από αυτά του ΟΑΕΔ, γιατί περιλαμβάνει 100 ευρώ το μήνα, την ώρα που ο ΟΕΑΔ δίνει 500.

«Οι πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού φέρνουν τις εκλογές πιο κοντά» συμπλήρωσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είπε πως έχει δώσει σαφείς οδηγίες για επίσπευση των εσωτερικών διαδικασιών ώστε το ΚΙΝΑΛ να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. «Δεν μπορούμε σε τόσο κρίσιμη συγκυρία να λιμνάζουμε στα νερά της εσωστρέφειας» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που έκλεισε την πόρτα σε κάθε συνεννόηση και συναίνεση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πορεία του ΚΙΝΑΛ βασίζεται στο τρίπτυχο,

αυτόνομη πορεία, πολιτική ενότητα και προοδευτική ταυτότητα και αυτό διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ο τόπος έχει ανάγκη προοδευτική κυβέρνηση αλλαγής.

«Στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ αδικήθηκε και φορτώθηκε περισσότερες ευθύνες από αυτές που του αναλογούσαν κυρίως για να βγει λάδι η ΝΔ που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Σήμερα όμως έχουν δοκιμαστεί όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και αποδοκιμάστηκε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δοκιμάζεται και περνά πολύ χαμηλότερα από τον πήχη σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, που τη βλέπουμε να τους γυρνά την πλάτη, και για αυτό είμαστε εμείς εδώ» είπε.

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μεγαλώνουν τις ανισότητες και τραβούν το χαλί κάτω από αυτούς που προσπάθησαν να κρατηθούν όρθιοι και σήμερα κινδυνεύουν να πέσουν από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα πράγματα και όχι από τις επιπτώσεις της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης» τόνισε και πρόσθεσε πως το ΚΙΝΑΛ έχει τη δική του πρόταση και δεν ετεροκαθορίζεται.

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων καταλόγισε στην κυβέρνηση ελλιπή προετοιμασία και προβληματικά υγειονομικά πρωτόκολλα ασφάλειας.

«Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών, αλλά η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη με πέρυσι, τμήματα με συνωστισμό των 25 και 30 ατόμων, οι εμβολιασμοί που καθυστερούν και κλείσιμο τμημάτων μόνο αφότου έχουν νοσήσει μισοί και έχουν διασπείρει τον ιό. Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχουμε μεγάλη ανησυχία απέναντι σε αυτό. Πέρυσι είδαμε μεγάλα μαθησιακά κενά που δεν πρέπει να εξελιχθούν σε μαθησιακό έλλειμα για μια ολόκληρη γενιά» είπε και πρόσθεσε πως δεν έγινε καμία προσπάθεια για να εξαλειφθούν οι ανισότητες.

Απηύθυνε έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εμβολιαστούν υπογραμμίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης προς γονείς και μαθητές.

«Σήμερα, η ευθύνη της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς πέφτει μόνο στην πλάτη των γονιών… από την ενημέρωση των παιδιών μέχρι την ατομική ευθύνη για τα self test, αλλά δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης η δημόσια υγεία. Θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο ο ΕΟΔΥ και με κινητά συνεργεία να κάνει δειγματολειπτικούς ελέγχους για να τεστάρει τα self test που δηλώνονται, να ενημερώνει τον κόσμο και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς. Δεν υπάρχει οργανωμένη ενημέρωση των γονιών και των μαθητών. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συνεργεία και κλιμάκια να ενημερώνουν, να μπουν μπροστά οι ιατρικοί σύλλογοι, να κινητοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση; Η ενημερωση εξαντλείται στους επιστήμονες που βγαίνουν στην τηλεόραση» σημείωσε.

«Δε γίνεται τίποτα για αυτούς που προβληματίζονται. Όταν έφθασε ο κόμπος στο χτένι τούς έβαλαν όλους σε ένα τσουβάλι συνωμοσιολόγους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας, που έχουν απορίες και με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαν ένα κύμα αντίστασης προς την κυβέρνηση που εκφράζεται μέσα από τον αντιεμβολιασμό. Αυτό πρέπει να το σπάσουμε γιατί έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών» κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook