Από το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δημιουργηθεί ένα μητρώο προσωπικών βοηθών.

Η θέσπιση του «προσωπικού βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία», που περιελήφθη στον νόμο για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας και ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί, έρχεται να ικανοποιήσει ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία. Μια βοήθεια όχι επιδοματικού χαρακτήρα, αλλά την παροχή υπηρεσίας στην πράξη. «Πρέπει να βοηθούμε ενεργά αυτούς τους ανθρώπους, με έναν άνθρωπο, τον προσωπικό τους βοηθό, για να μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, να πάνε σουπερμάρκετ, να πάνε στην δουλειά τους, να πάνε να σπουδάσουν, να μείνουν στο σπίτι τους και να μαγειρέψουν ή να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία, την κάναμε κρατική παροχή. Αυτό δεν είναι υλική βοήθεια, είναι βοήθεια σε επίπεδο υπηρεσίας, που μέχρι τώρα δεν ήταν θεσμοθετημένη».

Όπως ανέφερε, από το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δημιουργηθεί ένα μητρώο προσωπικών βοηθών και εκεί, άνθρωποι που θα έχουν μια εκπαίδευση και θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν ή ήδη το κάνουν και πολλοί από αυτούς δεδομένης της έλλειψης θεσμικού πλαισίου το έκαναν και παράτυπα, θα μπορούν να γραφτούν στο μητρώο.

«Μετά, άτομα με αναπηρία, αφού έχουν περάσει τις αντίστοιχες επιτροπές, θα μπορούν κάποιες ώρες την ημέρα, να έχουν πρόσβαση στον προσωπικό τους βοηθό, έτσι ώστε ανεξαρτήτως αναπηρίας, είτε είναι κινητική, είτε νοητική, βαριά ψυχολογική, αισθητηριακή, όλες θα μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή αυτή και θα μπορούν να επιλέξουν αυτοί τον άνθρωπο που θα τους παρέχει υπηρεσία», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Το κράτος θα δίνει απευθείας στον εργαζόμενο την αμοιβή του, εξήγησε η υφυπουργός, με πιο κατάλληλο εργασιακό πλαίσιο, το εργόσημο. Ο προσωπικός βοηθός θα είναι καθαρά επιλογή του ατόμου με αναπηρία, με κριτήρια που ο ίδιος θα έχει επιλέξει και θα έχει ένα εύρος παροχής υπηρεσίας από 5 έως 8 ώρες την ημέρα.

ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook