Η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας σειρά διπλωματικών επαφών.

Στις τελικές υπογραφές για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ προχώρησαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση τους για τις υπογραφές αλλά και στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ενδυναμώνουμε την ελληνοαμερικανική συνεργασία σήμερα» και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας είναι ευγνωμονούσα στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα στο θέμα του Αφγανιστάν».


Ακόμη, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Προανήγγειλε επίσης τη συνδρομή των ΗΠΑ την επομένη των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο στις προκλήσεις που απασχολούν τον κόσμο», ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει casus belli, αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας ότι θα τις αντιμετωπίσει διπλωματικά.

Αναφερόμενος στη σύναψη συμμαχιών, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη ΝΔ χώρα που έχει ενταχθεί στην ΕΕ και έχει μια αυξανόμενη ευθύνη προκειμένου να ενταχθούν οι χώρας των Δυτικών Βαλκανίων στην ένωση».

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα – σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Ήδη έχουμε δωρίσει δύο εκατομμύρια εμβόλια. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και τον σεβασμό μας για το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Τι προβλέπει η νέα Συμφωνία με ΗΠΑ

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες.

Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται από αμερικανικές από ελληνικές δυνάμεις. Η διάρκειά της θα είναι πέντε χρόνια και δεν αποκλείεται να ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Παράλληλα, η Αθήνα αναμένει μια δήλωση στήριξης από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός αξιωματούχος στην πολιτική δήλωση θα εκφράζει τη στήριξη των ΗΠΑ στην προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οικονόμου: Αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα η δέσμευση των ΗΠΑ

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα μας γεωστρατηγικά και πολιτικά. «Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και εμπεδώνει διεθνώς τον ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που γίνεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή. «Η ανανέωση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το νομοσχέδιο East Med Act και το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα. Η ενεργητική και σώφρονα διπλωματία που εφαρμόζουμε, μάς επιτρέπει να συνάπτουμε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και να προάγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε όλες τις διαστάσεις σε όλο το εύρος» πρόσθεσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook