«Η Τουρκία, έχει δύο επιλογές, της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας και ξέρει τις συνέπειες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Συνέντευξη Τύπου για τα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με το για το προσφυγικό « υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας του 2016, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο».

Στα τέσσερα κύρια ζητήματα, ενεργειακό, μεταναστευτικό, πανδημικό και Τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου.

Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Συμβούλιο στηρίζει τις χώρες μέλη στο ζήτημα της προστασίας των συνόρων και καλεί την Κομισιόν να αποφασίσει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στην Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

Ενεργειακή κρίση

«Χρειάζεται και μία πανευρωπαϊκή αντίδραση η Ελλάδα η πατρίδα μας έχει δρομολογήσει μία σειρά από παρεμβάσεις για να περιοριστούν σε πρώτη φάση στην πρώτη κλίμακα των καταναλώσεων οι αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια».

«Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απολύτως εναρμονισμένες με το toolbox που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουν τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη».

«Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι ζητήσαμε από το συμβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει σε προτάσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε και τις απότομες αυξήσεις στην τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας όπως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες».

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις έχουμε αναφερθεί και πάλι σε αυτές στη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να χρειάζεται να αγοράζουμε λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου από τις αγορές οι οποίες είναι πιο μεταβολές σε γρήγορες διακυμάνσεις τιμών και τη δυνατότητα ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον να αγοράζουμε φυσικό αέριο σε Ευρωπαϊκή Ένωση όσα κράτη τουλάχιστον το επιθυμούν όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου»

«Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης φυσικού αερίου στα μεγάλα τερματικά της Αιγύπτου μεταφοράς στην Ελλάδα πολύ μικρή σχετικά απόσταση ποίησης του είτε στη ρεβυθούσα είτε στην Αλεξανδρούπολη Και το αέριο αυτό να καλύψει οι ελληνικές είτε Ευρωπαϊκές ανάγκες».

«Οπότε νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη τουλάχιστον για τους ομολόγους μου για να για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατικών μελών της ένωσης αλλά και έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση τέλος ήταν κοινός τόπος στο συμβούλιο ότι η πράσινη μετάβαση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί αλλά και η πατρίδα μας δεν είναι υπεύθυνη για την αυξήσεις Στις τιμές του φυσικού αερίου Και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας» . «Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε να Πιο φτηνή ενέργεια από τον ήλιο τον άνεμο το νερό»

Τα μηνύματα προς την Τουρκία

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησε το ζήτημα της μετανάστευσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί «μετά και από παρεμβάσεις δικές μου το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με αρχική εκδοχή. Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας του 2016, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο».

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχει ρητή αναφορά και για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκποπούς -κάτι που αφορά και την Τουρκία και την περίπτωση Λευκορωσίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη, ότι εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια η «αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.»

Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας
Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Ελλάδα και Κύπρος ενημερώσαμε το Συμβούλιο για τις εξελίξεις Αν.Μεσόγειο. Το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πλέον και σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕ. Τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο ή τις προκλητικότητας. Νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εάν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η Ελλάδα είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Πανδημία

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο για την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό».

«Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό, το εμβόλιο» τόνισε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook