Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου από το Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Δεν είναι η πρώτη μας επαφή είναι ωστόσο ξεχωριστή γιατί είναι η τελευταία.

Ως ο 8ος Ελληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Ανγκελα, θα τολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση.

Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι αποικία κράτους, είναι ένα σύγχρονο κράτος που σχεδιάζει το αύριο.

Το αναγνωρίζουν και οι δικοί σας επιχειρηματίες. Ετσι εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών, το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η εξαγορά start ups από από Γερμανούς και ο υπερ-διπλάσιος αριθμός Γερμανών τουριστών.

Η Ελλάδα και η ΕΕ δοκιμάστηκαν από δύσκολες αποφάσεις που μετατράπηκαν σε λαϊκισμό. Αλλωστε και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Ελληνες. Ούτε η λιτότητα ούτε τα φθηνά συνθήματα άντεξαν. Η ΕΕ απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά, ενώ η Ελλάδα ωρίμασε.

Σε όλα αυτό το διάστημα η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερόητας. Αδικη κάποιες φορές, ομως καθοριστική στις οριακές στιγμές. Οπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίουες υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας. Και έτσι η ΕΕ των αυστηρών δημοσιονομικών πλασιών εξελίχθηκε στην ΕΕ της κοινής υγειονομικής άμυνας και του Ταμείου ανάκαμψης. Ολα αυτά έχουν το βάρος και της δικής σας τάσης. Καθώς η ΕΕ προχωρά με ομοφωνία αυτό γίνεται με συμφωνίες. Ηταν γενναία η αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδε την αναγκαιότητα στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικών για να αντιμτωπίσουν την κρίση που δεν είχαν καμία ευθύνη.

Η μάχη κατά του κόβιντ είχε και χρώμα ελληνικό. Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, εισηγήθηκε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ενώ πέτυχε με μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά προόδου. Δεν ήταν εύκολος δρόμος, καθώς την ίδια περίοδο είχαμε εξωτερικές προκλήσεις, και ανοιχτές κρίσεις, όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας πέρυσι το καλοκαίρι κάτι που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση.

Εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας (σσ με την Τουρκία). Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες-συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Δεν ανεχόμαστε ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν και τη νέα ηγεσία της Γερμανίας. Μαζί της προσδοκώ να διευρύνω τις σχέσεις μας. Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας ανεξάρτητης και ισχυρής Ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυκό είναι παρακαταθήκη και για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Και το γαλλο-γερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας την δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό με οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου «Προσπαθώ, προσπάθησα» και την εμπειρία της εποχής της, μια περιόδου με κυματισμούς που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη».

«Ξέρω ότι απαίτησα πολλά» – Η Μέρκελ κάνει την αυτοκριτική της

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι  σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας ήταν πάντα αρκετά ζωντανές, υπογραμμίζοντας πως και η ίδια γνωρίζει ότι πως ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, όπως είπε: 

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» είπε 

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας η Ανγκελα Μέρκελ είπε «στην πανδημία και σε διμερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ στενά. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένη γι’ αυτό και γι’ αυτό στήριξα ολόψυχα το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί ήταν πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη από την πανδημία και κυρίως για εκείνες τις χώρες που ήταν υποχρεωμένες να προβούν σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων και επλήγησαν στη συνέχεια από την πανδημία, να μπορέσουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, να προβούν σε μακρόπνοες επενδύσεις, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε προβλήματα το μέλλοντος, όπως κλιματική αλλαγή, βιωσιμότητα, βιοποικιλότητα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook