«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, διαθέτουν τέτοιο δυναμικό που πραγματικά εγγυώνται -και το έχουν δείξει αυτό, με την αγάπη που έχουν για την πατρίδα και την αίσθηση θυσίας του ‘’εγώ’’ στο ‘’εμείς’’, εγγυώνται την εδαφική μας ανεξαρτησία. Πρέπει να είμαστε ήσυχοι και υπερήφανοι», διαβεβαίωσε ο κ. Στεφανής.

Τον νεοθωμανισμό της Τουρκίας που αποτελεί απειλή για τη χώρα μας αλλά και τα τρία επίπεδα στα οποία κινείται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, ανέλυσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής πρώην υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, διαθέτουν τέτοιο δυναμικό που πραγματικά εγγυώνται -και το έχουν δείξει αυτό, με την αγάπη που έχουν για την πατρίδα και την αίσθηση θυσίας του ‘’εγώ’’ στο ‘’εμείς’’, εγγυώνται την εδαφική μας ανεξαρτησία. Πρέπει να είμαστε ήσυχοι και υπερήφανοι», διαβεβαίωσε ο κ. Στεφανής.

Απειλεί συνολικά τον τρόπο ζωής μας

Εξήγησε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή όχι μόνο για μια περιοχή ή ένα νησί μας αλλά συνολικά εναντίον του τρόπου ζωής μας, καθώς στο πλαίσιο του νεοθωμανισμού προσπαθεί να τις επαναφέρει κατά την περιφέρειά της, χώρες που παλιά της άνηκαν.

Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Στεφανής, η Τουρκία προσπαθεί να έχει λόγο για την Ελλάδα, για τις αμυντικές μας προμήθειες, ποιοι θα επισκεφτούν τα νησιά μας, τι θα γίνει με τις μειονότητες στη χώρα μας ή με ποιους θα συνάψουμε διεθνείς συμφωνίες.

Η στάση της Ελλάδας σε τακτικό, επιχειρησιακό και πολιτικό/στρατηγικό επίπεδο

Ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι η στάση της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετική και κινείται σε τρία επίπεδα, σε τακτικό, επιχειρησιακό και πολιτικό/στρατηγικό.

Τακτικό επίπεδο: Αν νιώσουμε ότι γίνεται κάτι κοντά στο Καστελόριζο, εμείς είμαστε έτοιμοι. Αν νιώσουμε ότι κάποια περιοχή απειλείται, αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας και αυξάνουμε και τις διπλωματικές μας επαφές.

Επιχειρησιακό επίπεδο: Δείτε τις ασκήσεις που έγιναν χθες στην Αλεξανδρούπολη και πριν από 5 ημέρες στη Ρόδο.

Στρατηγικό/πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Ενδεικτική είναι η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Ρωσία και η χθεσινή στο Ισραήλ.

Τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας – Πώς τα προβάλλει

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται στην ΕΕ, στον ΟΗΕ ή στις ΗΠΑ παρακαλώντας για βοήθεια, αλλά προβάλλοντας τα ισχυρά της σημεία, τα οποία είναι πάρα πολλά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τη θέση της Ελλάδας με τη μοναδική γεωγραφία της, την ισχυρή θέση της στην οικονομία παρά τα προβλήματα, αλλά και τη στάση της στο μεταναστευτικό που έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να υπεραμυνθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Προβάλλοντας τις συμμαχίες μας και στα ισχυρά μας σημεία δώσαμε τη δυνατότητα στους άλλους να σταθούν δίπλα μας», τόνισε χαρακτηριστικά

Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε στην οικογένεια των F-35

Σχετικά με την προμήθεια των F-35 ο κ. Στεφανής είπε ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι ίδια με εκείνη που γινόταν πριν χρόνια για το εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να ενταχθεί στην οικογένεια των F-16.

«Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε εκεί», τόνισε και εξήγησε ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό οπλικό σύστημα, αλλά ένα «πολυεργαλείο», μια πλατφόρμα οπλικών συστημάτων από την οποία μπορείς να διαχειρίζεσαι το σύνολο των όπλων που διαθέτεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Με αποφασιστικότητα απαντάμε σε περίπτωση κρίσης

Για το ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία, ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα απαντήσει όπως απαντούσε πάντα, «με απόλυτη αποφασιστικότητα σε κάθε επίπεδο, σε τακτικό, σε επιχειρησιακό και σε διπλωματικό».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να μην στρατιωτικοποιεί την κρίση, καθώς οι λύσεις πρωτίστως βρίσκονται στη διπλωματία «και η διπλωματία τα πάει εξαιρετικά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook