Τηλεφωνικό διάβημα προς τον πρέσβη της Ρωσίας πραγματοποίησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις απαράδεκτες αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικό διάβημα προς την πρεσβεία της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να δοθούν εξηγήσεις.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι είναι “παντελώς απαράδεκτο” ο επίσημος ιστότοπος της ρωσικής πρεσβείας να απευθύνεται με τέτοιο λεκτικό τρόπο εναντίον της χώρας μας, υπενθυμίζοντας ότι χθες ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επεσήμανε ότι υπάρχουν αποδείξεις για επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά που προκάλεσαν τον θάνατατο ομογενών.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι ο ρόλος των πρεσβειών είναι να διαδραματίζουν ένα ρόλο συγκεκριμένο, να υπάρχει μια επικοινωνία που επιτρέπει την διατήρηση ενός καλού, θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της ρωσικής πρεσβείας, οι ενέργειες της οποίας είναι απαράδεκτες, όπως είπε.

Ο Έλληνας αξιωματούχους αναφέρθηκε και στους χιλιάδες Έλληνες που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα προξενεία.

Τι συνέβη με τη ρωσική πρεσβεία

Σημειώνεται πως την Κυριακή η ελληνική πλευρά πραγματοποίησε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας στον ρώσο πρέσβη της Αθήνας, Αντρέι Μάσλοφ για τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ομογενών.

Πρόκειται για μια ρηματική διακοίνωση όπου το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφραζε τον αποτροπιασμό του για τις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών «επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους».

Ωστόσο, η απάντηση μέσω Twitter της Ρωσικής Πρεσβείας ήταν σε έντονο ύφος λέγοντας στην Ελλάδα: «Συνέλθετε».

“Προέχει η ασφάλεια των ομογενών”

O στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τον απόπλου από όλα τα λιμάνια της Ουκρανίας ωστόσο δύο ελληνικών συμφερόντων πλοία παραμένουν σε οδική απόσταση 45 λεπτών από την Οδησσό και ο πρόξενος είναι σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε προηγουμένως στην εκκένωση της πόλης Σαρτανά που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη και εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο συνολικά 10 ομογενών.

Μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν θέλει να μετακινηθεί και σε κάθε μας ενέργεια προέχει η ασφάλεια τους, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Εν αναμονή λεωφορείου με Ουκρανούς και ομογενείς που φθάνει στην Αθήνα, ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για περίπλοκη κατάσταση και τόνισε ότι τα προξενεία μας τόσο στην Μαριούπολη όσο και την Οδησσό βρίσκονται σε επαφή με Έλληνες πολίτες και για όσους το επιθυμούν θα καταβληθούν προσπάθειες να απομακρυνθούν “όταν αυτό θα είναι δυνατό”.

Ο αριθμός των Ελλήνων στο Κίεβο είναι κάτω από 30 άτομα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook