Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η επιχείρηση αποχώρησης από την εμπόλεμη Μαριούπολη, δημοσιογράφων, τεχνικών και Ελλήνων ομογενών.

Στην Μαριούπολη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής στου ΣΚΑΙ Σταύρος Ιωαννίδης, ακούγονται εκρήξεις, καθώς η πρώτη γραμμή των μαχών έρχεται όλο και πιο κοντά. Από την πόλη θα ξεκινήσουν με κονβόι 20 δημοσιογράφοι και τεχνικοί με πορεία προς τα δυτικά τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην περιοχή Σταύρος Ιωαννίδης.

Στο πρώτο αυτοκίνητο θα επεμβαίνει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωσταλένος. Στην πορεία προς τα δυτικά θα ενσωματωθούν και άλλα οχήματα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αποστάσεις καθοδόν για να μη χαθεί κανείς στην περίπτωση που υπάρχει μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα καυσίμων, καθώς υπάρχει πλαφόν στην περιοχή.

Η αποστολή έχει εφοδιαστεί με ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ΥΠΕΞ για να το δείχνουν στους Ρώσους.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζα και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Για το σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την Μαριούπολη μίλησε στην πρωϊνή εκπομπή του OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ.Βαρβιτσιώτης.

Πώς θα φύγουν οι Έλληνες από την Μαριούπολη

Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη, αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.

Βάσει του σχεδίου, καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα στα οποία θα επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι θα φύγουν από ασφαλή δρόμο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπόριζα.

Με τελικό προορισμό τη Ρουμανία, το κομβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.

Την ίδια ώρα, όμως, ανεξάρτητοι πυρήνες παραστρατιωτικών Ουκρανών, που δεν έχουν καμία σχέση με κυβέρνηση και Στρατό προειδοποιούν ότι, «δε θα αφήσουν κανέναν να φύγει».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook