Κύριο μέλημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είναι η ασφαλής μεταφορά Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη.

Μετά το χτύπημα από ρωσικά πυρά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Μαριούπολη, ο Νίκος Δένδιας έχει συνεχείς επαφές με Ουκρανούς αξιωματούχους για την ασφαλή απομάκρυνση του Έλληνα προξένου και του προσωπικού.

Μακρά συζήτηση με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν τη Μαριούπολη και την ασφάλεια του Έλληνα προξένου που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη, είχε στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα πρόξενο ασφαλή, πίσω στην Ελλάδα».

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, εξέφρασε τις βαθιές του ευχαριστίες στους Έλληνες διπλωμάτες που, με κίνδυνο της ζωής τους, προσπάθησαν να απομακρύνουν Έλληνες πολίτες και ομογενείς από την Ουκρανία, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, όπως επισήμανε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως πραγματοποίησαν μια γενική επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης. «Η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Και συζητήσαμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικές πτυχές τους» ανέφερε ειδικότερα.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντησή του στο Λονδίνο με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ένας πολύ σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης. «Ήταν η τέταρτη φορά που συναντήθηκα με Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, σε αυτή την περίπτωση με τη Λιζ Τρας, τα τρία σχεδόν χρόνια που είμαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Αυτή τη φορά συναντηθήκαμε κάτω από το κράτος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συζητήσαμε τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας που η εισβολή αυτή δημιουργεί, τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Σαχέλ, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης και για το πώς μπορεί η ανθρωπότητα να βγει από αυτή την τεράστια περιπέτεια που μας έβαλε η ρωσική εισβολή» σημείωσε επιπροσθέτως ο Νίκος Δένδιας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook