Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα σήμερα ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη αλλά και του προσωπικού του ΟΑΣΕ μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας , εκφράζοντας την ευχή όλα να πάνε καλά και να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.

Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του Έλληνα προξένου και των υπολοίπων λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι όσοι απεγκλωβίζονται, πρόκειται να κινηθούν με κατεύθυνση προς τα δυτικά.
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την επιχείρηση δεν δίνονται για λόγους ασφαλείας.

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας στην Βουλή 

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ» είπε για την επιχείρηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Βουλή.

Και συνέχισε: «Και εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Ούτως ή άλλως μαζί με τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν θέλω να πω ξεκάθαρα πως η παρουσία του στην Μαριούπολη και η προσπάθεια να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως και η προσπάθεια του πρέσβη Φραγκίσκου Κωσταντέλου, του Δημήτρη Δόχτση τιμούν την πατρίδα μας και τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου».

Εκκενώνουν την Μαριούπολη

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν ήδη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε νωρίτερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρέμενε στην βομβαρδισμένη Μαριούπολη, προκειμένου να βοηθήσει στην ασφαλή διαφυγή των Ελλήνων της περιοχής. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει, πως θα παραμείνει όσο χρειαστεί έως την αποχώρηση και του τελευταίου ομογενή. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συντονισμένες προσπάθειες εκκένωσης Ελλήνων της περιοχής, όμως ήταν μία επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη «Κάποιες φορές δεν ήταν ασφαλής και υπήρχαν περιπτώσεις που οι Έλληνες δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους» δήλωσε η κυρία Ανδρουλάκη μιλώντας στο στ Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω.

Να σημειωθεί πως ο κ.Ανδρουλάκης είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη, λίγες εβδομάδες πριν από την ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook