«Μέτρο στη φαρέτρα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά έχει κόστος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ΦΠΑ αν τελικά αποφασιστεί από την κυβέρνηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα αφορά συγκεκριμένα και βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί το γάλα και το κρέας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ στην ομιλία του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, είπε: «δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη» ενώ ανέφερε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας» αλλά «έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές». «Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή».

Ενδεικτικό του κλίματος και των συζητήσεων που γίνονται στην κυβέρνηση για την πιθανή μείωση του ΦΠΑ είναι και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Yπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα», υπογράμμισε σε αυτή τη γραμμή χθες (Alpha) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως το έθεσε, πάντως, ο πρωθυπουργός το μέτρο θα έχει κόστος θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον διασφαλιστεί ότι η όποια μείωση συντελεστή θα φτάσει στον καταναλωτή και δεν θα χαθεί κάπου στο μέσον της αλυσίδας τιμολόγησης. Και πηγή από το οικονομικό επιτελείο έλεγε χθες στο protothema.gr ότι το μέτρο δεν έχει κλειδώσει και τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, θα αποφασιστεί αν πρέπει να «πατηθεί το κουμπί». Με την επίγνωση, βεβαίως, ότι, αν ένας φόρος μειωθεί, δύσκολα επανέρχεται χωρίς αντιδράσεις στην προτεραία κατάσταση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook