Η «φωτιά» που πυροδότησε την κόντρα ξεκίνησε μετά τη δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΙ για την αστυνόμευση της Αθήνας όπου άφησε αιχμές για ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο  δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης «επιτέθηκε» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο κατηγορώντας τον ότι εδώ και ένα μήνα προσπαθεί να συναντηθεί μαζί του. «Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντέδρασε μέσω πηγών του υπουργείου: «Απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής, με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».

Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων

Στη συνέχεια , το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι ο Κώστας Μπακογιάννης «είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου», ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων.

Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, «ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Αττικής είναι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τους εντεταλμένους συμβούλους για θέματα ασφαλείας του Δήμου Αθηναίων.

Πραγματικότητα είναι, επίσης, οι αλλεπάλληλες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο δίμηνο. Στις επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν 2.585 έλεγχοι ατόμων, 617 προσαγωγές παράνομων μεταναστών, 23 συλλήψεις για ναρκωτικά και 13 συλλήψεις για παρεμπόριο».

Νέα απάντηση από Κώστα Μπακογιάννη

Στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε μέσω διαρροής, καλώντας τον Τάκη Θεοδωρικάκο να περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας. «Ο υπουργός ας περπατήσει στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας για να δει και των κατοίκων τις πραγματικότητες. Ο δήμαρχος θα τον συνοδεύσει και θα τον ξεναγήσει ευχαρίστως. Άλλη ανακοίνωση, δήλωση, ανάρτηση, δεν έχει. Δεν είναι δική μας δουλειά αυτή» αναφέρουν πηγές του δήμου.

Επανήλθε ο Θεοδωρικάκος

Μετά από τη νέα ανακοίνωση του Δημάρχου Αθηναίων από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπήρξε η ακόλουθη απάντηση:

«Θα είναι χρήσιμο στο Δήμαρχο Αθηναίων να συμμετέχει από πιο κοντά στις επόμενες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών του παραεμπορίου και οποιουδήποτε παρανομεί. Εκτός αν πιστεύει ότι δεν είναι χρήσιμες αυτές οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας».

Οι αρχικές δηλώσεις Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ που προκάλεσαν την κόντρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε την ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Υποχρεώνεται, όπως είπε, να θέσει το θέμα δημόσια, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εδώ και έναν μήνα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά του για συνάντηση.

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο… Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για ένα πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό, δεν ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, είχε γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της αστυνομίας. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος, με την καθαριότητα, με το φως, με το πράσινο, με τον πολιτισμό στις γειτονιές, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε, όπως καταλαβαίνετε, την αστυνομία.

Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει χαρτογραφήσει την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα στην πόλη. Είναι ο ”μαύρος χάρτης” της πόλης τον οποίο είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στην κυβέρνηση, τον έχουμε κάνει δρόμο-δρόμο, πλατεία-πλατεία, στενό-στενό, διότι πραγματικά θέλουμε όλοι, μικροί-μεγάλοι, νέοι, νέες, παιδιά, μαμάδες να κυκλοφορούν άφοβα και αβίαστα στην πόλη.

Χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνόμευση. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η Αθήνα χρειάζεται μία προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στις γειτονιές και στο κέντρο της. Εμείς γι’ αυτό μιλάμε για ένα νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης. Με τον αστυνομικό στη γειτονιά. Όχι τον αστυνομικό απλώς έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα.

Κάθε μέρα σπάμε το κεφάλι μας για το τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. Ως δήμος έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο και κάθε αρμοδιότητά μας.

Όπως καταλαβαίνετε, ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θέλει να παίξει οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι είμαι εγώ. Είμαι περήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε τα προβλήματα, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook