Εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν γερουσιαστές και βουλευτές στο Κογκρέσο που όρθιοι καταχειροκρότησαν θερμά πολλές φορές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο πολλοί από τους παρισταμένους του ζητούσαν να υπογράψει εν είδη αυτόγραφου την ομιλία του που κρατούσαν στα χέρια τους!

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε «υπέροχη και μοναδικής έμπνευσης» την ομιλία του πρωθυπουργού.


Η Νάνσι Πελόζι συνέκρινε την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με εκείνη που είχε εκφωνήσει πριν από 30 χρόνια ο Τσέχος Πρόεδρος και διάσημος συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ. «Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας», επεσήμανε η κ. Πελόζι.

Κυβερνητικές πηγές, μετά και την ομιλία στο Κογκρέσο, μιλούν για μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη».


«Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης, μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού» προσέθεταν με έμφαση.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός έστειλε με επιτυχία το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης “που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.

Ιδιαίτερα στέκονται στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τα F-16 στην Τουρκία, χθες στο Κογκρέσο, το οποίο θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το θέμα. Το κάλεσμα να μην εγκρίνουν την ενίσχυση της Τουρκίας με F-16 και η επισήμανση ότι η προμήθεια στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα ενέχει κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι βρήκε ευήκοα ώτα.


Οι διαβεβαιώσεις – υποσχέσεις που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης ήταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του που καθορίστηκε από την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400, κόντρα στη βούληση των Αμερικανών συμμάχων της.

Αντιθέτως, το κλίμα και στο Κογκρέσο, λένε οι ίδιες πηγές ήταν θετικό τόσο υπέρ της προμήθειας αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα όσο και από την ανάδειξη της σε ενεργειακό κόμβο που θα διασυνδέει την Αφρική και την Ασία με την Ευρώπη, έτσι ώστε η τελευταία να απεξαρτηθεί από την ανάγκη για ρωσική ενέργεια.


«Είμαστε μαζί σας», ήταν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αντίδραση της κ. Πελόζι όταν ο κ. Μητσοτάκης της έδειξε τους τουρκικούς χάρτες, κάτι που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα και στο τετ α τετ του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράσημα σε ομογενείς, με παρόντα τον Μενέντες

Ο πρωθυπουργός έγινε επίσης δεκτός με ενθουσιασμό στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ από εκατοντάδες παράγοντας της ελληνικής Ομογένειας που συμμετείχαν σε δεξίωση που παρέθεσαν οργανώσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην εκδήλωση στην οποία έδωσε το παρόν για μερικά λεπτά και η πρόεδρος της Βουλής κ. Πελόζι, αλλά παρέστησαν άλλοι παράγοντες της πολιτικής τάξης των ΗΠΑ, όπως ο γνωστός φιλέλληνας Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που προεδρεύει στην πανίσχυρη Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, παρασημοφορήθηκαν από τον πρωθυπουργό σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Ομογένειας.

Οι 12 που έλαβαν παράσημα είναι οι εξής:

*Demetrios Kokotas, για λογαριασμό της AHEPA: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, στην επέτειο των 100 χρόνων του οργανισμού.

*Γεώργιος Μπεχράκης – George Behrakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.

*Gus Billirakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2007.

*Katherine Elizabeth Fleming: Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

*Marina Hatsopoulos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας, πρόεδρος Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας.

*Alexandros Karloutsos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος στον ιερωμένο που διατέλεσε επί 30 και πλέον χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

*Constantine Manos: Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, φωτογράφος.

*George Marcus: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap.

*George Pavlakis: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, διευθυντής Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.

*Olympia Snowe: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας, πρώην Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών.

*Angelo Tsakopoulos: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, πρόεδρος της εταιρείας AKT Investments.

*Endy Zemenides: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, εκτελεστικός διευθυντής στο Hellenic American Leadership Council (HALC).

Αμέσως μετά την τελετή της απονομής των παρασήμων, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πήγαν στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook