Εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στο Α’ μέρος δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Η δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου για τον ANT1 καταγράφει τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου στις 9,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά την πρωτιά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με το Νίκο Ανδρουλάκη να έρχεται δεύτερος και να ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δημοσκόπηση

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά αγγίζει και πάλι τις 10 μονάδες, έπειτα από την οριακή ισχυροποίηση της Νέας Δημοκρατίας και την αντίστοιχη αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ προηγείται με 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 22,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 13,2%, το ΚΚΕ στο 5,7%, η Ελληνική Λύση στο 4,6%, ενώ οριακά εκτός Βουλής βρίσκεται το ΜέΡΑ25 με 2,8%.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών

Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών έχει να κάνει με την ακρίβεια, με ποσοστό 81,6%, τον πόλεμο στην Ουκρανία με 58,1%, την εγκληματικότητα με ποσοστό 33,7%, την πανδημία με 24,4%, τα ελληνοτουρκικά με 22,6%, τις φυσικές καταστροφές με 13,2% και το μεταναστευτικό με 8,5%.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πολίτες, με τους δυσαρεστημένους και τους πολύ δυσαρεστημένους να πλειοψηφούν κατά μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα, μόλις το 14,5 τονίζει πως δεδομένων των συνθηκών, τα μέτρα αποτελούν μία σημαντική βοήθεια.


Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη εδραιώνεται, ενώ στη δεύτερη θέση σταθεροποιείται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε θετικό αντίκτυπο στη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, η οποία αγγίζει το 60%


Η επιθυμία χρόνου εκλογών

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας ζητά το 55,5% των ερωτηθέντων.


Τι κυβέρνηση προτιμούν

Στην ερώτηση τι κυβέρνηση προτιμούν, το 27,1% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το 12,4% αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παγιώνονται δημοσκοπικά όσοι επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας.


Η ταυτότητα της έρευνας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook