Σήμερα το απόγευμα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης παράλληλα με το σχέδιο για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Ωστόσο τα «μηνύματα» από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν , κάθε άλλο παρά ενισχύουν την αισιοδοξία για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Τόσο στο ενεργειακό, όσο και στο θέμα του εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, οι Ευρωπαίοι παρουσιάζονται διχασμένοι, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει.

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάντως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο, αναμένεται να τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης και να στείλει μήνυμα, με αποδέκτη και την Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων «δεν θα γίνει αποδεκτή».

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Το επόμενο θέμα στο οποίο οι Ευρωπαίοι δεν παρουσιάζουν κοινή γραμμή, είναι η λίστα των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Για άλλη μία φορά, βορράς και νότος συγκρούονται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην προτασή του για ένα είδος πλαφόν στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. Όπως τόνισε από το Νταβός που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα: «Υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και θα επαναφέρω αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες. Τι θα κάνουμε τον χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες; Ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το πεδίο».

Οι διαφωνίες για το ρωσικό εμπάργκο

Ακόμη και χθες, οι «27» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το ρωσικό εμπάργκο, καθώς οι χώρες που αντιδρούν, με πρώτη την Ουγγαρία, δεν πείθονται για τις εναλλακτικές που τους προτείνουν οι Βρυξέλλες. Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Η εξαίρεση για τις Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία παρουσιάζει ένα διπλό πρόβλημα, η μία πτυχή του οποίου αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Αφενός οι τρεις χώρες δεν θα προλάβουν να δημιουργήσουν τις υποδομές για να αναπληρώσουν τις απώλειες από την παύση του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του, και αφετέρου, το πετρέλαιο της επόμενης μέρας εκτιμάται ότι θα είναι πιο ακριβό, λόγω κόστους μεταφοράς και επεξεργασίας, γεγονός που θα επιβαρύνει καθοριστικά τον προϋπολογισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα θέματα  της Συνόδου Κορυφής

Η ατζέντα της έκτακτης Συνόδου περιλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενεργειακό και τις επιπτώσεις του στην ακρίβεια, την επισιτιστική κρίση και την άμυνα της ΕΕ. «Παρών», μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο σκέλος που αφορά την Ουκρανία, ο οποίος θα μιλήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το πεδίο της μάχης και την κατάσταση στη χώρα του.
Πρώτο θέμα, λοιπόν, στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. «Μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες μας είναι να βοηθήσουμε το ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, στις ανάγκες ρευστότητάς του. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να οργανώσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς θα απαιτηθεί μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες και προσθέτει: «Από την πρώτη κιόλας μέρα, ήμασταν ακλόνητοι στην ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό και την ηγεσία του. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Η ενότητά μας ήταν πάντα το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας και παραμένει η κατευθυντήρια αρχή μας».

Οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, εξάλλου, για τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ. «Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και αντιμετωπίζουμε σοβαρούς κινδύνους πείνας και αποσταθεροποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη συνάντησή μας, θα συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα χρησιμοποιώντας τις υποδομές της ΕΕ. Θα δούμε επίσης πώς να συντονίσουμε καλύτερα τις πολυμερείς πρωτοβουλίες ως προς αυτό», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, η ευρωπαϊκή άμυνα θα απασχολήσει τους «27» ηγέτες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ‘Αμυνας, να υποβάλει ανάλυση των κενών στις αμυντικές επενδύσεις και να προτείνει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook