Έντονα ενοχλημένος εμφανίστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για διαρροές ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επέκρινε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι διακινούν απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες για την διάταξη κρίσιμων οπλικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου, προς τοπικούς παράγοντες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα εγείρω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα επιτελεία. Είναι ένα πρόβλημα. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία πλέον. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες «ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».

Όλα αυτά ειπώθηκαν στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για την ανταλλαγή των BMP-1 με τα γερμανικά τεθωρακισμένα τύπου Marder και την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ως αμυντική βοήθεια τίποτε που θα αποδυναμώσει την αμυντική διάταξη της χώρας και των νησιών. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανταλλαγή των παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων θα γίνει μετά την επιθεώρηση των πιο σύγχρονων που προσφέρει η Γερμανία και εφόσον εξασφαλιστεί η ταυτόχρονη αντικατάσταση.

Ακόμη αναφερόμενος κατά την εισαγωγική του ομιλία στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία δήλωσε ότι στις 24/2 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε να παράσχει συνδρομή στην Ουκρανία στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με τις αποφάσεις των ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παράλληλα, αναφέροντας στο τι έχουν μέχρι στιγμής ζητήσει ως βοήθεια οι ίδιοι οι Ουκρανοί, υπογράμμισε πως αιτήθηκε πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλιοστών, πυρομαχικά και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (που δεν στείλαμε όμως είπε), τεθωρακισμένα και άρματα μάχης και μεταφοράς στρατιωτών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, συστοιχίες βλημάτων.

«Το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει μέτρα κλιμάκωσης της αντίδρασης. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας της εδαφικής κυριαρχίας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής του διάταξης με σταδιακή ανάπτυξης δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι προέκυψε και η ανάγκη αποστολή υλικού στην Βουλγαρία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πως σε σχέση με το υλικό που έχει στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία αναμένετεαι να λάβει αποζημίωση την οποία έχει αιτηθεί ήδη από τις 11/3 και περί του ποσού των 7,7 εκατ. ευρώ. «Εμείς αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε με τους συμμάχους και συνεχίζουμε να στηρίζουμε Ουκρανία, η εθνική αυτή θέση ήταν ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή. Αν κάποιοι έχετε άλλη άποψη να το πείτε ευθαρσώς», σημείωσε ο υπουργός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook