Νέες επιθετικές δηλώσεις έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνοντας ότι έχει πάρει βαριά το επιτυχημένο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Βενεζουέλας στην Τουρκία και την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Νικολάς Μαδούρο ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε πάλι για την Ελλάδα και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου όρθιοι βουλευτές και γερουσιαστές τον είχαν καταχειροκροτήσει.

“Έχουν εννέα αμερικανικές βάσεις. Λέμε “γιατί το κάνετε αυτό; Για ποιον το κάνετε;”. Λένε για τη Ρωσία. Συγγνώμη, δεν θα το καταπιώ αυτό”. Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν οπλική υποστήριξη και αεροπλάνα. Παρόλο που ο Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να διευθετήσουμε το θέμα μεταξύ μας και να μην επεμβαίνουν τρίτες χώρες, στην ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο μίλησε κατά της Τουρκίας σαν να μην είχαμε μιλήσει μεταξύ μας. Μετά έκανε τα ίδια στο Νταβός… Δεν λέμε “ναι” σε μια πολιτική που στερείται προσωπικότητας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επανέλαβε, δε, ότι δεν θα επιτρέψει σε Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, για όσο διάστημα εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους Κούρδους και το PKK.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον αγγλόφωνο ιστότοπο της τουρκικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων» των δύο χωρών καθώς και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθεί αυτή η σχέση.

Από το 2018 η Τουρκία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Το Καράκας, από την πλευρά του, πουλάει χρυσό στην Τουρκία, αν και η ποσότητα δεν έχει ανακοινωθεί. Τον Απρίλιο οι δύο χώρες υπέγραψαν επτά συμφωνίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βενεζουέλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για τις συμφωνίες που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και άλλους τομείς.

Ο Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι θέλει οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών να φτάσουν στο 1,5 δισεκ. δολάρια ετησίως, από περίπου 850 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook