Aκυρώθηκε με δικαστική απόφαση η κατάσχεση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas) ανοιχτά της Εύβοιας στην Κάρυστο.

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκρινε ότι είναι άκυρη η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου και έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο Παναγιώτης Χιωτέλης, νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana.

Η κατάσχεση του φορτίου από τις ελληνικές  αρχές ανοιχτά της Εύβοιας, κοντά στην Κάρυστο,  οδήγησε στο ρεσάλτο των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και μολονότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία επισπεύσθηκε με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες στη Χαλκίδα, βάζοντας τέλος στο αδιέξοδο που είχε προκληθεί στην «κόντρα» Αθήνας – Τεχεράνης.

Μετά την απόφαση αυτή πλέον θεωρείται πιθανό να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

Την είδηση μετέδωσε το Reuters το οποίο αναφέρει ότι «Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Το περιστατικό είχε οδηγήσει σε οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να κατάσχουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook