Ότι η Τουρκία δεν είχε κάποιο αίτημα σχετικά με παραχωρήσεις για να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για το «ναι» της Τουρκίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Άγκυρα, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και στα διθυραμβικά σχόλια του τουρκικού Τύπου που αναφέρουν οι δύο χώρες αποδέχθηκαν τους όρους του Τούρκου προέδρου και έτσι ο Ερντογάν «πήρε αυτό που ήθελε» και επετεύχθη συμφωνία.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές». Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών «πίσω από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.

Ικανοποιημένη η Αθήνα

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

– Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

– Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

– Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook