Μήνυμα στην Τουρκία ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας», έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία. Ευτυχώς η Ελλάδα του 2022, δεν έχει σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά, εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και 3 χρόνια ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την Ελλάδα σε νέα εποχή.

Αποδεσμευμένοι πια – από τον Αύγουστο- από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και με τους πολίτες πιο ενωμένους και πιο αισιόδοξους», τόνισε.
«Θέλω επίσης να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξε την Ελλάδα όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή υπόσταση. (…) Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική αλλά και ευεργετική. Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα θα κατέγραφε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη;», συνέχισε.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Ευρωπαίος γιατί οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και πέτυχαν να βρουν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφού έκανε αναφορές στο μεταναστευτικό. «Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα, συμβαδίζοντας μαζί της στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών», είπε. «Από την άλλη πλευρά, δε νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται. Αυτά είναι τα δίδυμα θεμέλια του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έστρεψε το βλέμμα του στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κάνοντας αναφορά τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα.

«Τίποτα δεν θυμίζει τον 20 αιώνα, καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον κόσμο. Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας. Ο πληθωρισμό πολιορκεί όλες τις χώρες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια. (…) Με ποια πλευρά των μετακινούμενων πλακών θα σταθούμε; Οι ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στο χαώδες κενό που δημιουργείται ανάμεσά τους, ενώ ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο γι αυτό και στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με τη δημοκρατία και γι αυτό αρνούμαστε τον δεσποτισμό. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο γιατί η μάχη της Ουκρανίας είναι καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Με άλλα λόγια οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα που θα μπορούσαν αν μιμηθούν επίδοξοι ταραχοποιοί», είπε αρχικά.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε: «Και αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα. Δεν χρειαζόμαστε αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια». .».

Τι πέτυχε η Ελλάδα 

«Είμαστε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προωθούμε την ηλεκτρική μας διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο για να εφοδιάζεται η Ευρώπη με φτηνό και καθαρό ρεύμα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας ρόλο γέφυρας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό αφορά και το μεταναστευτικό με τους δουλεμπόρους. Μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6.000 ναυαγούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Σε ότι αφορά στην δημοκρατία την πορεία της χώρας μας απεικονίζουν σπουδαία γεγονότα. Νέο Σύνταγμα και γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη όπως «Να βαθύνει ακόμα και σε επικράτεια και να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση και να τροφοδοτεί με πολιτισμό όλο τον κόσμο».

Και συνέχισε: «Έχουμε σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή ενώ παρά τις δυσκολίες η αύρα της δημοκρατίας κυκλοφορεί πάντα ανάμεσα στις χώρες μας. Δεν είναι καθόλου ασήμαντο καθώς μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ διχάζονται για τις αμβλώσεις. Τα 750 δισ του ταμείου που δημιουργήσαμε πρέπει να υπηρετήσουν τον τίτλο και τον ρόλο τους, σταθερότητα και ανάκαμψη. Και πρέπει να μας βοηθήσουν να βγούμε από τις κρίσεις που περάσαμε τα τελευταία χρόνια. Μάθαμε από την κρίση ότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις μόνος του. Η Ευρώπη αποδείχθηκε ανθεκτική και αυτά τα διδάγματα πρέπει να αξιοποιήσουμε απέναντι στην ενεργειακή αναστάτωση. Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να σημαίνει και ενεργειακά ενωμένη Ευρώπη πρέπει να σπάσουμε την διασύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και αυτά τα λέω ως φιλελεύθερος πολιτικός που έχω το θάρρος να κοιτώ κατάματα το μέλλον».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έξι μεγάλες προκλήσεις για την ΕΕ: την Ευρωπαϊκή Κοινή Άμυνα και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας όπως και το Μεταναστευτικό. Την τραπεζική ενοποίηση και την προστασία των καταθέσεων, επίσης ένα ευρωπαϊκό κοινό σχέδιο ενέργειας, μια μόνιμα συντονισμένη δράση με βάση το RRF, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την καταπολέμηση των fake news αλλά και την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Έχουμε το χρέος να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ευημερία και την ευρωπαϊκή ταυτότητά μας. Να κάνουμε επίσης βεβαιότητα την σταθερότητα γιατί σε έναν κόσμο που αλλάζει η ισχυρή ΕΕ είναι η αυτοδύναμη Ένωση», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook