Η Προεδρική Φρουρά είναι τελετουργική μονάδα πεζικού, η οποία φρουρεί τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Η μονάδα είναι ξεχωριστή για το γεγονός ότι αποτελεί τη τελευταία ενεργή μονάδα Ευζώνων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. Είναι στενά συνδεδεμένη με την παραδοσιακή στολή του Εύζωνα, η οποία εξελίχθηκε από τα ρούχα που φορούσαν οι κλέφτες στην Επανάσταση του 1821. Το πιο χαρακτηριστικό μέρος της στολής είναι η φουστανέλα, ένα ένδυμα που μοιάζει με το κιλτ. Στις χρονικές περιόδους 1868-1914 και 1937-1973, η φρουρά είχε τμήμα ιππικού.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Πώς προετοιμάζονται οι Eύζωνες και ποια η σημασία της ενδυμασίας.

Η Προεδρική Φρουρά ιδρύθηκε το 1868 με την ονομασία «Άγημα». Από το 1974, ονομάστηκε Προεδρική φρουρά και αποστολή της είναι η απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 24ωρη φύλαξη στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην κεντρική πύλη.


Όλα τα κομμάτια της στολής φτιάχνονται από τους ίδιους και το μόνο που αγοράζεται είναι η πρώτη ύλη. Τα χρώματα έχουν τους δικούς τους συμβολισμούς.

Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα των προγόνων μας που χάθηκε. Το μαύρο συμβολίζει το πένθος για όσους πέθαναν για την πατρίδα ενώ το λευκό συμβολίζει την απλότητα του αγώνα.

Το χρυσό την ένδοξη ιστορία της φρουράς ενώ το γαλάζιο είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook