Το τελευταίο χειροκρότημα στον ιστορικό κινηματογράφο έπεσε σήμερα στην τελευταία προβολή ταινίας μετά από έναν αιώνα λειτουργίας.

Ύστερα από 102 χρόνια λειτουργίας, ο κινηματογράφος «Ιντεάλ» που μεγάλωσε γενιές και γενιές Αθηναίων έριξε αυλαία και πλήθος κόσμου πήγε για την τελευταία προβολή ταινίας.

Λειτουργούσε από το 1921, στην «καρδιά» της Αθήνας, την οδό Πανεπιστημίου. Το «Ιντεάλ» έχει υποδεχθεί και διαμορφώσει ολόκληρες γενιές σινεφίλ και θα αφήσει μεγάλο κενό

Τα εισιτήρια για την τελευταία προβολή, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, για το «Pulp Fiction όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν ανάρπαστα μέσα σε ελάχιστες ώρες. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μετά το τέλος της προβολής οι 800 θεατές σηκώθηκαν και άρχισαν να χειροκροτούν…


Το Ιντεάλ ήταν η παλαιότερη εν λειτουργία κινηματογραφική αίθουσα της Αθήνας.

Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ το κτίριο του Τσίλλερ εμβαδού 8.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 830 στεγάζουν τον κινηματογράφο.

Η σύγχρονη εποχή
Το 1991, το Σινέ Ιντεάλ έκανε ριζική ανακαίνιση και έγινε μία από τις πλέον πολυτελείς αίθουσες της Ευρώπης. Οι εξωτερικοί χώροι διατηρούν το νεοκλασικό στιλ του κτιρίου. Όμως στο εσωτερικό ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων premium cinemas.

Οι θέσεις μειώθηκαν σε 750, καθώς διαθέτει νέες, αναπαυτικές και τεράστιες πολυθρόνες. Η wall-to-wall οθόνη του καταλαμβάνει επιφάνεια 150 τ.μ. και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε μεμονωμένη αίθουσα σήμερα στην Ελλάδα.

Το Ιντεάλ ήταν το πρώτο σινεμά της πόλης που εγκατέστησε σύστημα ήχου Dolby SR, με πιστοποίηση κατά THX του Τζωρτζ Λούκας. Λίγα χρόνια αργότερα, αναβαθμίστηκε σε ψηφιακό πεντακάναλο.

Μέχρι το τέλος, δηλαδή το επικείμενο κλείσιμό του, το Ιντεάλ είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρο ψηφιακό προβολέα, για 2D και 3D ταινίες, ενώ υπήρξε από τα πρώτα -και ακόμα μετρημένα στα δάχτυλα- σινεμά που εγκατέστησαν το οκτακάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου Dolby Surround 7.1. Στην καμπίνα του, η μηχανή προβολής για φιλμ λειτουργεί ακόμα, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να προβάλει ταινίες σε φεστιβάλ και αφιερωματικές διοργανώσεις.

Πηγή: .protothema.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook