Στη Μονεμβασιά ο Γιάννης Ρίτσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα και σε ηλικία 8 ετών προσπάθησε να γράψει τους πρώτους του στίχους.

Το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, μετά τη συμφωνία που έγινε με την κόρη του Ελευθερία, πέρασε στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Μονεμβασίας και θα γίνει μουσείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΡΤ, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που προκάλεσε συγκίνηση για το διώροφο σπίτι που συναντά κανείς όταν μπαίνει από κεντρική πύλη του κάστρου, εκεί που αρχίζει η Καστροπολιτεία. Πρόσφατα λοιπόν, αυτό το σπίτι, με θέα το Μυρτώο Πέλαγος, πέρασε στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Μονεμβασίας και άμεσα θα γίνουν οι ενέργειες ώστε να εκπονηθεί η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, που απαιτείται ώστε να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο Γιάννη Ρίτσου.

Από την πλευρά της, η Μαρία Χαραμή, δημοτική Σύμβουλος είπε πως «η συμφωνία αφορά την καταβολή του συνολικού ποσού των 750.000 ευρώ που θα εκταμιευθεί από δημοτικούς πόρους, σε πέντε ετήσιες δόσεις των 150.000 ευρώ.

Στο πατρικό του σπουδαίου ποιητή υπάρχουν κάποια προσωπικά του αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, βιβλία που διάβαζε και πέτρες που συγκέντρωνε από τη θάλασσα που θα εκτεθούν όταν το σπίτι θα να είναι επισκέψιμο από το κοινό».

«Στη Μονεμβασιά, ο Γιάννης Ρίτσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα»

Επίσης, μίλησε στην ΕΡΤ και ο αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς Σταύρος Χρηστάκος. «Στη Μονεμβασιά, ο Γιάννης Ρίτσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα και προσπάθησε σε ηλικία 8 ετών να γράψει τους πρώτους του στίχους.

Επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπου και έγραψε το 1976, τα πρώτα ποιήματα της συλλογής «Μονοβασιά» (1976). Την ίδια περίοδο το έργο του έλαβε διεθνή αναγνώριση με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και την Φιλία των Λαών. Ο ποιητής επέστρεψε πλέον οριστικά στη γενέτειρα του, στο «Πέτρινο Καράβι» όπως την έλεγε, με τον θάνατο του, στις 11 Νοεμβρίου του 1990».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook