Έμπειρος νομικός, με άποψη και θέσεις, με προτάσεις που θωρακίζουν τον εργαζόμενο και την εργαζόμενη, με πίστη σε μια καλύτερη κοινωνία και σε ένα δικαιότερο εργασιακό μέλλον. Ο Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Μουλκιώτης τοποθετείται για τα ζητήματα της επικαιρότητας και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και τα όσα έλαβαν χώρα με την ΕΥΠ και τις διαρροές, τονίζει ότι «γίνεται έτσι ακόμα περισσότερο επιβεβλημένος ο διαρκής καθημερινός αγώνας για δημοκρατία και διαφάνεια. Αγώνας για να έχουμε σοβαρό και αξιόπιστο Κράτος, με άμεση συμμετοχή της Δικαιοσύνης.

Γιώργος Μουλκιώτης, Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., Βουλευτής Βοιωτίας

Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με στόχο… τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και την εδραίωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που ιστορικά ενσάρκωσε την πραγματική ελπίδα για κοινωνική ειρήνη και ευημερία. Σήμερα η χώρα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ τον υπεύθυνο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, που θα θέτει τα ζητήματα με ρεαλιστικό τρόπο και θα τα επιλύει με προοδευτικό πρόσημο.
Γι’ αυτό εργαζόμαστε, ευελπιστώντας στην αύξηση των συμμάχων μας στην ελληνική κοινωνία, στις παραγωγικές τάξεις και στους νέους. Ώστε να οικοδομήσουμε και χρησιμοποιήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ως μοχλό δικαιότερης κατανομής του πλούτου και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων.

Σκοπός του Τομέα Εργασίας είναι να ανοίξει όλα εκείνα τα προβλήματα που ταλανίζουν … τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τους νέους, τους ευάλωτους, τους μη προνομιούχους.
Με συγκεκριμένες προτάσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εργασιακών ανισοτήτων και των παθογενειών του κόσμου της εργασίας όπως αποκατάσταση των αδικιών του νόμου 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) με την επαναχορήγηση 13ης σύνταξης, θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, την άρση αδικιών για συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, την κατάργηση αυτόματου μηχανισμού αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, την συνταξιοδότηση λόγω γήρατς άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης, την λήψη μέτρων για την στεγαστική πολιτική, την ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, την ένταξη του covid-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών και πολλά άλλα. Και βεβαίως, να ξεφύγουμε από τον κατώτατό μισθό, να δούμε και τις αυξήσεις των μισθών και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο… είναι η απόδειξη των ιδεοληπτικών εμμονών της ΝΔ που οδηγούν σε απώλεια εθνικού πλούτου.
Ενώ η ΛΑΡΚΟ συγκαταλέγεται μέσα στις πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και οι τιμές του νικελίου το τελευταίο διάστημα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ενέταξε σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης. Η πολιτική επιλογή να μην παράγει σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έχει οδηγήσει αφενός σε απαξίωσή της και αφετέρου σε απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών.
Καλέσαμε κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια.
Δυστυχώς, η ΝΔ, αντί να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθεί λάθη και παραλείψεις του δικού της κακού παρελθόντος, σε βάρος των εργαζομένων. 1300 εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και 12000 ΑΦΜ θα πληγούν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα.
Η απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών της οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την πανδημία covid 19 και την τεράστια αύξηση της τιμής του νικελίου, σε συνδυασμό με το προνόμιο να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή του κοβαλτίου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ενδιέφερε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μολονότι, είχε την μοναδική ευκαιρία να αναθεωρήσει την πολιτική της για την ΛΑΡΚΟ και να εκπονήσει ένα άλλο στρατηγικό σχέδιο προοπτικής της επιχείρησης και όχι να συνεχίσει την αλλοπρόσαλλη τακτική της, να σταματήσει βίαια η παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και να οδηγηθούν σε απολύσεις 1200 εργαζόμενοι, πλείστοι των οποίων με εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έλαβε πρόνοια για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της ΛΑΡΚΟ. Με την πολιτική της επεδίωξε να τον παραδώσει σε ιδιώτες.

Ως κόμμα, γενικότερα, έχουμε παραδοσιακά αποδείξει ότι στα θέματα εργασίας… στεκόμαστε πάντα αρωγοί στην καταπολέμηση της ανεργίας, της εργασιακής φτώχειας, των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, στην διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Πεποίθησή μας είναι ότι οι λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων μπορούν να προκύψουν μόνο ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος, μεριμνώντας για την οικονομική ανάπτυξη με όρους δίκαιης κατανομής της, δημιουργώντας ωφέλιμες υποδομές, προστατεύοντας την αγορά εργασίας.
Είναι προβλήματα σημαντικά και επείγοντα, που η επίλυσή τους προϋποθέτει αλλαγή πορείας με όραμα και δομικές παρεμβάσεις. Με στοχευμένες πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων, όπως Ρήτρα Απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας στο ιδιωτικό τομέα, ταυτόχρονη αποκατάσταση του αισθήματος «ασφάλειας» του εργαζόμενου, θεσμοθέτηση ενός Νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που –λόγω των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση- αυξάνονται συνεχώς, στεγαστικά μέτρα για τους νέους, για να υπάρξει θετική συμβολή και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες και να αυξηθεί η κοινωνική κινητικότητα.

Το ενεργειακό θέμα, η πανδημία και η διαχείριση της ακρίβειας είναι τρία κεφάλαια που… οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
Τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση κατήργησε την ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά ενσωμάτωσε τις επιπλέον χρεώσεις στις τιμές της κιλοβατώρας. Η υπερκερδοσκοπία των αγορών ενέργειας στην Ελλάδα καλά κρατεί, οδηγώντας σε οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχουμε πει από πολύ νωρίς ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει έγκαιρα στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να επιβάλει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή.
Τώρα, επιμένουμε στις προτάσεις μας για ελέγχους στην αγορά με ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την άμεση επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος.
Χρειαζόμαστε μια νέα αναπτυξιακή πρόταση που θα περιορίσει την ενεργειακή φτώχεια και θα προστατεύσει τους πλέον ευάλωτους από την ακρίβεια, θα επανισορροπήσει την κατανομή των φορολογικών βαρών εισοδήματος από εργασία και κεφάλαιο, θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα δίνοντας προτεραιότητα σε όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας.

Πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί… να υπάρχει πολιτική βούληση για την σωστή υλοποίησή τους προς όφελος του λαού.
Χρειάζεται πολιτική βούληση για την παραγωγή πλούτου και την δίκαιη κατανομή του στην κοινωνία. Μέλημα η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη. Να μην επιλέγεται δημοσιονομικός χώρος, κατά την προσφιλέστατη έκφραση της κυβέρνησης, ειδικά και μόνον για τους πολύ λίγους, ενώ για τους πολλούς να υπάρχει «τοίχος» και αδιαφορία, με έωλα και εν τέλει παιδαριώδη επιχειρήματα.
Χρειάζεται να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή, να υιοθετήσουμε πολιτικές που δημιουργούν τα πλαίσια ενεργειακής αυτονομίας, να ενισχύσουμε τους ΟΤΑ εκχωρώντας αρμοδιότητες που άπτονται της εκπαιδευτικής και υγειονομικής πολιτικής τους, να λάβουμε μέτρα για την αναδιανομή του πλούτου.
Χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά στον ελληνικό λαό για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν στα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και για ένα μακροπρόθεσμο πλάνο.

Πάντα έχω στο μυαλό μου την φράση… δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, τα όσα έλαβαν χώρα με την ΕΥΠ και τις διαρροές, αγγίζουν προσωπικά τον Πρωθυπουργό, αποτελούν κόλαφο για τον ίδιο και την Κυβέρνησή του. Γίνεται έτσι ακόμα περισσότερο επιβεβλημένος ο διαρκής καθημερινός αγώνας για δημοκρατία και διαφάνεια. Αγώνας για να έχουμε σοβαρό και αξιόπιστο Κράτος, με άμεση συμμετοχή της Δικαιοσύνης.
Πέραν αυτού, η τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στους λίγους τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία κλιμακώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, διεύρυνε σημαντικά τις κοινωνικές ανισότητες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες να βρίσκονται στο περιθώριο.
Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι πολίτες και κυρίως οι ευάλωτοι να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας.
Πρέπει να εγγυηθούμε κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση στη γνώση και την υγεία για όλους, μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στην οικονομία αλλά και νέες μορφές συμμετοχής του στη δημοκρατία.
Χρειάζεται το «εγώ» να αντικατασταθεί από την αλληλεγγύη. Με ένα γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και όχι με συντηρητικές πολιτικές μεταμφιεσμένες, χωρίς ντροπή, σε κεντρώες προτάσεις.

Γιώργος Μουλκιώτης,
Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., Βουλευτής Βοιωτίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook