Είναι πρωτοπόρος, όχι μόνο γιατί άνοιξε τον δρόμο στην καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας, όχι απλά για την οργάνωση και διαχείριση ενός από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς για το εν λόγω προϊόν, αλλά γιατί είναι ένα ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα, που θέλει διαρκώς να «γεννά» ιδέες και να υλοποιεί νέα project.

Ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Στέβια Ελλάς», μας μιλά για τον πρωτογενή τομέα και τον τρόπο που αυτός, το δίχως άλλο, πρέπει να πρωτοστατήσει στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. «Να περάσουμε από το Win-Win, κερδίζω – κερδίζεις, στο Win-Win-Win, όπου ναι, κερδίζω – κερδίζεις, αλλά κερδίζει παράλληλα και η κοινωνία και το περιβάλλον και ο πολιτισμός», όπως μας λέει χαρακτηριστικά, μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος «Ελληνική Διατροφή», ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να συμβάλει στην παραγωγή αλλά και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ακόμα υψηλότερης ποιότητας.


Όταν αρχίσαμε να «μιλάμε» για την στέβια στην Ελλάδα, όλα…
βρίσκονταν σε ένα στάδιο αμφιβολίας για το μέλλον, καθώς ήταν η εποχή της βαθιάς κρίσης. Κανείς δε μπορούσε να δει ξεκάθαρα ότι η στέβια και η καλλιέργεια της θα έδινε μια προοπτική ανάπτυξης τόσο σε τοπικό επίπεδο , όσο και σε εθνικό, ενώ θα συγκέντρωνε πάνω της το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων από όλη την Ευρώπη.


Πρόκειται για ένα προϊόν με …
πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά. Δεν είναι απλά μια τάση, είναι πλέον ανάγκη του πληθυσμού και φαίνεται ξεκάθαρα η στροφή τους προς την υγιεινή διατροφή και έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. Δεν είναι το όφελος μόνο για τον άνθρωπο μεγάλο, αλλά και για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για μια καλλιέργεια που απαιτεί αρκετά λιγότερους πόρους για να αναπτυχθεί. Μικρότερες εκτάσεις γης, λιγότερο νερό, μειωμένες εισροές λιπασμάτων και καθόλου χημικά!


Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργείται και εξάγεται…
το μεγαλύτερο ποσοστό στέβιας στην Ευρώπη, από το Συνεταιρισμό μας.

Πιστεύω στη δύναμη του συνεταιρισμού γιατί … μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, γρηγορότερα και με λιγότερους πόρους.


Ο πρωτογενής τομέας εν γένει αποτελεί…
το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της κάθε χώρας καθώς η σύνδεση του με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, δημιουργούν θέσεις εργασίας, βοηθούν στην εξέλιξη τους και το δρόμο για την αυτάρκεια της. Παράλληλα ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αφού οι γεωργικές και δασικές δραστηριότητες παράγουν το 24% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως.


Προσωπικά, όταν με προσκαλούν κάπου να μιλήσω για τις προοπτικές της αγροτικές οικονομίας ξεκινώ…
περιγράφοντας το ρόλο του γεωργού. Ο γεωργός έχει διττό ρόλο. Παράγει τροφή για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται το περιβάλλον και σύμφωνα με τις πρακτικές που ακολουθεί είτε το καταστρέφει, είτε το αναγεννά. Γι’αυτό, ξεκινάμε από νωρίς να λαμβάνουμε μέτρα για να είναι ο κάθε παραγωγός σε θέση να γνωρίζει τις βέλτιστες γεωργικές πρακτικές, ώστε να εξοικονομεί κι ο ίδιος αλλά και το περιβάλλον. Έτσι θα δει την πραγματική οικονομία που προκύπτει και μακροπρόθεσμα τα πολλαπλά οφέλη , τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.


Χωρίς τον πρωτογενή τομέα καμία χώρα…
δεν μπορεί να εξελιχθεί ουσιαστικά και να συνδέσει τις πλούσιες δραστηριότητες και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτόν. Καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει επισιτιστική αυτάρκεια. Παράλληλα, ο πρωτογενής τομέας δημιουργεί θέσεις εργασίες, ενισχύει τη βιομηχανική παραγωγή, δίνει ζωή στις αγροτικές περιοχές και δημιουργεί ευκαιρίες για τον κόσμο που ζει στην επαρχία. Είναι το θεμέλιο για την κάθε οικονομία και πλούτος για τις χώρες που έχουν το υπόβαθρο για να το χτίσουν.

Χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα, επίσης, μια χώρα … δε μπορεί να κάνει ουσιαστική και θεμελιώδη αλλαγή , αλλά μόνο πρόσκαιρους και μη αποδοτικούς σε βάθος χρόνου μετασχηματισμούς. Βέβαια, για να υπάρξει η υγιής επιχειρηματικότητα θα πρέπει να υπάρξει προεργασία και να καλλιεργηθεί στη νοοτροπία των πολιτών και των κυβερνόντων.

Πρόσφατα, είχα την τιμή να με καλέσει κοντά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός για να …προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος «Ελληνική Διατροφή», ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να συμβάλει στην παραγωγή αλλά και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ακόμα υψηλότερης ποιότητας αλλά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενη αξίας του κλάδου της Αγροδιατροφής τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα.


Στόχος της χώρας μας πρέπει να είναι η σύνδεση της οικονομίας της φιλοξενίας με τα ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα γιατί…
έρευνα έδειξε ότι το 87,5% των τροφίμων που καταναλώνουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται τη χώρα μας, είναι εισαγόμενα. Η Ελλάδα είναι μια boutique χώρα, όπου μπορεί να παράξει αρκετές ποσότητες ποιοτικών προϊόντων για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αρκεί να υπάρξει Εθνική Στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ότι αφορά την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων, δε χωράει συζήτηση. Παράλληλα αναδεικνύοντας και σερβίροντας Ελληνικά προϊόντα θα πετύχουμε αύξηση των εξαγωγών μιας και ο επισκέπτης, επιστρέφοντας στη χώρα του, θα το αναζητήσει να το αγοράσει.

Οφείλουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να … περάσουμε από το Win-Win, κερδίζω – κερδίζεις, στο Win-Win-Win, όπου ναι, κερδίζω – κερδίζεις, αλλά κερδίζει παράλληλα και η κοινωνία και το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… για να πάμε μπροστά, βιώσιμα, θα πρέπει να αγαπήσουμε τον τόπο μας!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook